Ordin nr.13 din 28 iulie 2005

on . . Accesări: 3534

Privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 56/45/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2005, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor: 
   - Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare; 
   - Hotărârii Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările ulterioare; 
   - Hotărârii Guvernului nr. 52/2005 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2005, cu modificările ulterioare, 
    M
inistrul sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate emit următorul ordin: 

  Art. I. - Anexele nr. 30 şi 31 la Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 56/45/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 134 şi 134 bis din 14 februarie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

   1. În anexa nr. 30, la articolul 17, ultimul paragraf al punctului 1 va avea următorul cuprins: 
    "În situaţia în care la unele farmacii se înregistrează la sfârşitul unui trimestru sume neconsumate ca urmare a eliberării de medicamente cu şi fără contribuţie personală decât suma prevăzută pentru trimestrul respectiv în contract, casele de asigurări de sănătate vor diminua valoarea contractată iniţial cu sumele respective printr-un act adiţional la contract. Sumele cuprinse în actul adiţional vor fi repartizate la farmaciile care nu au realizat economii în trimestrul respectiv, conform prevederilor lit. a) şi b), printr-un act adiţional. Aceste prevederi se aplică şi pentru pct. 2, referitor la eliberarea medicamentelor prescrise pentru tratamentul următoarelor boli cronice: stări posttransplant, hepatită virală cronică, poliartrită reumatoidă, boli psihice."

   2. În anexa nr. 30, la articolul 171, litera a) a alineatului (3) va avea următorul cuprins: 
    "a) farmaciile care nu şi-au respectat obligaţiile privind eliberarea de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu în limita valorii lunare de contract, raportată la luna anterioară intrării în vigoare a prezentului ordin, nu vor intra în calcul la repartizarea fondurilor aprobate cu destinaţia de consum de medicamente, altele decât cele care au stat la baza stabilirii valorii iniţiale de contract şi a sumelor deblocate din prevederile bugetare aprobate pentru anul 2005, cu excepţia: 
    1. farmaciilor la care depăşirea este de maximum 5% faţă de luna anterioară; 
    2. farmaciilor la care depăşirea este de maximum 20% faţă de luna anterioară, dacă acestea reprezintă unicul furnizor într-o localitate/zonă, astfel încât să poată fi asigurat accesul la medicamentele cu şi fără contribuţie personală al asiguraţilor în localitatea/zona respectivă. Aceste farmacii se stabilesc de către o comisie formată din reprezentanţi ai caselor de asigurări de sănătate, ai direcţiilor de sănătate publică şi ai colegiilor judeţene ale farmaciştilor. Pentru cazurile excepţionale stabilite de comisia sus-menţionată şi înaintate la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, se poate accepta o depăşire mai mare de 20% numai în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie şi numai cu aprobarea preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. 
    La stabilirea procentului de depăşire a valorii lunare de contract nu se ia în calcul valoarea actului/actelor adiţional/adiţionale încheiat/încheiate între farmaciile selecţionate şi casele de asigurări de sănătate pentru eliberarea medicamentelor prescrise pentru tratamentul următoarelor boli cronice: stări postransplant, hepatită virală cronică, poliartrită reumatoidă, boli psihice. Excepţiile prevăzute la pct. 1 şi 2 se aplică numai pentru selecţia farmaciilor cu care casele de asigurări de sănătate încheie acte adiţionale; sumele corespunzătoare depăşirii de maximum 5%, respectiv de maximum 20%, după caz, şi peste 20% nu fac obiectul cuprinderii în angajamentele legale şi în plăţi. În acest sens reprezentanţii legali ai farmaciilor aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate depun o declaraţie cu privire la încadrarea în limita valorii lunare de contract sau procentul de depăşire a acesteia. Reprezentanţii legali răspund de exactitatea şi realitatea datelor cuprinse în declaraţie;". 

   3. În anexa nr. 30, la articolul 22 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins: 
    "(3) În vederea încadrării în fondul destinat eliberării medicamentelor fără contribuţie personală pentru cele 4 boli cronice menţionate la art. 17 pct. 2 şi a utilizării eficiente a acestuia, casele de asigurări de sănătate şi direcţiile de sănătate publică vor desemna un medic coordonator pentru fiecare dintre cele 4 boli cronice. Casele de asigurări de sănătate împreună cu medicii coordonatori vor lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor menţionate mai sus, conform unei metodologii care va face obiectul unui ordin distinct al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate."

   4. În anexa nr. 31, la articolul 6, după litera j) se introduce o literă nouă, litera k), cu următorul cuprins: 
    "k) să afişeze pe site, pentru prima, respectiv a doua jumătate a fiecărei luni, la datele de 15 şi 30/31 ale lunii respective, valoarea medicamentelor eliberate de fiecare farmacie cu care casa de asigurări de sănătate se află în relaţie contractuală."

   5. În anexa nr. 31, la articolul 7, după litera b) se introduce o literă nouă, litera b1), cu următorul cuprins: 
    "b1) să se aprovizioneze, la cererea asiguratului, în maximum 12 ore pentru bolile acute şi subacute şi 48 de ore pentru bolile cronice, cu medicamentul/medicamentele din Lista cu denumiri comerciale ale medicamentelor, dacă acesta/acestea nu se găseşte/găsesc momentan în farmacie, fie că este/sunt recomandat/recomandate de medic ca denumire comercială, fie corespunde/corespund DCI prescris."

   6. În anexa nr. 31, la articolul 7, după litera r) se introduc două litere noi, literele s) şi t), cu următorul cuprins: 
    "s) să afişeze la loc vizibil în farmacie, pentru informarea asiguraţilor, numărul de telefon «tel-verde» al casei de asigurări de sănătate cu care aceasta se află în relaţie contractuală, precum şi valoarea contractului defalcat pe luni, încheiat cu casa de asigurări de sănătate, iar la data de 15, respectiv de 30/31, a fiecărei luni, va afişa valoarea medicamentelor eliberate pentru prima, respectiv a doua jumătate a lunii; 
    t) să raporteze lunar la casa de asigurări de sănătate cu care are încheiat contract, la datele de 15 şi 30/31 ale fiecărei luni, valoarea medicamentelor eliberate în prima, respectiv a doua jumătate a lunii respective."

   Art. II. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi are aplicabilitate începând cu luna august 2005. 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!