Bugetul MS pentru 2012 a fost aprobat de comisiile de buget-finanţe

on . . Accesări: 4086

proiectul-legii-bugetului-de-stat-pe-2013-a-trecut-cu-amendamente-in-comisiile-parlamentare-de-buget-finante-191009 rsBugetul Ministerului Sănătăţii pentru 2012, de 5,470 miliarde lei, în uşoară creştere faţă de anul acesta, a fost aprobat, săptămâna trecută, de comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Bugetul Sănătăţii, care reprezintă aproximativ 4% din PIB, a fost aprobat, fără amendamente, cu 20 de voturi favorabile şi 17 împotrivă. Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a arătat că bugetul este structurat pe prudenţă şi responsabilitate.

 

"Ideal ar fi să avem 5% din PIB, dar trebuie să ţinem seama de posibilităţile reale ale ţării", a spus ministrul în cadrul audierilor. Ladislau Ritli a precizat, totuşi, că ministerul poate realiza cu bugetul aprobat obiectivele prioritare.

"Am obţinut o sumă mai mare (n.r. faţă de anul trecut). Astfel, dorim să realizăm mai multe proiecte, respectiv Programul Naţional de Sănătate, anumite tipuri de programe s-au mărit, alte elemente sunt lărgirea reţelei de asistenţi comunitari şi mediatori sanitari, programe derulate de Banca Mondială şi unde sunt sume nerambursabile. Un capitol foarte important este plata contribuţiei la Casa de Asigurări pentru pensionari care au venituri mici sub 740 de lei. Acest buget poate să asigure asistenţa cel puţin la nivelul anului precedent, cu aceste obiective în plus. Putem să realizăm o serie de obiective prioritare ale Ministerului Sănătăţii", a spus ministrul.

El a subliniat şi intenţia MS de a perfecta sistemul de asistenţă de urgenţă prin dotarea cu ambulanţe şi cu elicoptere SMURD. "La investiţii sumele nu sunt niciodată suficiente, dar noi ne bazăm pe veniturile proprii, există sume mari neîncasate din clawback-ul vechi şi rectificarea de buget care sperăm că va fi favorabilă Ministerului Sănătăţii", a mai adăugat ministrul Sănătăţii.

Prezent la şedinţa comisiilor de buget, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a subliniat că anul 2011 se va încheia fără arierate. "Conform definiţiei arieratelor şi anume plăţi întârziate cu maxim 90 de zile peste termenul legal de plată, Casa Naţională de Asigurări pe prognozele noastre şi din discuţiile avute cu Ministerul de Finanţe anticipăm că vom încheia anul acesta cu arierate zero. Este criteriul structural din angajamentul cu FMI şi arieratele la sfârşitul anului vor fi zero, deci nu vor greva bugetul de anul viitor", a spus Duţă.

De asemenea, comisiile reunite de buget-finanţe au aprobat bugetul pe 2012 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cu 21 de voturi pentru şi 17 împotrivă. Bugetul CNAS pentru anul 2012 este de peste 17 miliarde de lei.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!