Coplata în sistemul medical, adoptată de Senat

on . . Accesări: 4247

bani-portofel.jpgSenatul a adoptat în cursul acestei săptămâni, proiectul de lege prin care se introduce mecanismul de coplată în sistemul medical din România. Odată cu intrarea în vigoare a legii bolnavii vor plăti pentru serviciile medicilor de familiei sau ale medicilor specialişti din spitale, însă nu şi pentru asistenţa medicală de urgenţă. Pentru contribuţia personală a serviciului medical, pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sănătate, prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia. Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 de lei pe an.

Coplata pentru consultaţiile medicului de familie va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru va fi de 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar una la medicul specialist în afara programului de lucru, 20 de lei. Coplata pentru spitalizarea de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă de 50 de lei/ episod de internare.

Prin introducerea tichetelor pentru sănătate, se vor genera în sistem circa 378 milioane de lei/anual, fonduri care vor rămâne la furnizor (cabinet medical individual, spital sau altă unitate de sănătate) şi care vor putea fi utilizate pentru creşterea calităţii serviciilor de sănătate.

Nu toate serviciile se vor plăti:
 Categorii de servicii acordate bolnavilor cu afecţiuni incluse în Programele de sănătate, pentru afecţiunea de bază: şedinţele de chimioterapie, de radioterapie şi de hemodializa şi dializa peritoneală, bolnavii cronici înscrişi în programele naţionale de sănătate vor beneficia de servicii şi tratament gratuite
 Categorii de servicii acordate în situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, până la stabilizarea bolnavului
 Categorii de servicii acordate bolnavilor cu afecţiuni endemo-epidemice
De asemenea pentru naştere nu se încasează coplata.

Sunt exceptaţi de la plata acestei contribuţii: pensionari cu pensia sub 700 lei/lună, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!