Contractul colectiv va fi păstrat anul acesta

on . . Accesări: 3641

spital1.jpgO nouă rundă de negocieri, pe Codul Muncii, a avut loc astăzi. Partea guvernamentală şi patronatele au convenit astăzi, să păstreze anul acesta actualul Contact colectiv de muncă la nivel naţional, însă mai departe se vor stabili noi niveluri de contracte colective la nivel naţional sau pe ramuri, prin lege specială. Discuţiile dintre premierul Emil Boc şi sindicate şi patronate au început la ora 12.00 şi au durat circa 30 de minute. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat după întâlnirea cu premierul că ceea ce prevede actuala formă a Codului Muncii, cu privire la raportul dintre angajator şi angajat, este "o nouă formă de sclavagism".

"La momentul în care am discutat despre Contractul Colectiv de Muncă la nivel naţional, sindicatele au părăsit sala şi, în consecinţă, am discutat doar cu patronatele, împreună cu care am ajuns la o concluzie. Anul acesta, Contractul Colectiv Naţional rămâne în vigoare şi urmează ca prin lege specială, Legea contractelor, să se reglementeze pentru următori ani modalitatea de aplicare a acestor contracte. Rămân toate, anul acesta, la nivel naţional, pe ramuri. Am propus ca prin lege specială să fie reglementat nivelul contractului - ori la nivel naţional, ori la nivel sectorial, dar prin lege specială. Am oferit cea mai bună soluţie, după părerea mea, pentru toate părţile", a declarat Botiş, după negocierile de la Guvern.

Sindicatele au părăsit negocierile după aproape o jumătate de oră de discuţii cu ministrul Muncii şi cu premierul Emil Boc, deoarece le-au fost respinse "toate propunerile de modificare a Codului muncii".
Cele cinci confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional şi-au convocat, pentru luni, la ora 15.00, la sala Rapsodia Română, toţi liderii sindicali din teritoriu pentru a stabili calendarul acţiunilor de protest.

Premierul Emil Boc a anunţat că există posibilitatea ca Guvernul să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru modificările Codului Muncii.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!