Guvernul prelungeşte restricţiile la deschiderea farmaciilor

on . . Accesări: 4711

farmacie.jpgGuvernul a decis, săptămâna trecută, prelungirea până la finalul anului 2012 a aplicării actualelor restricţii pe bază demografică impuse la înfiinţarea de farmacii şi drogherii comunitare, precum şi eliminarea derogărilor oferite la deschiderea de farmacii în gări, aerogări şi centre comerciale. Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată de Guvern deoarece la finalul anului 2010 expiră valabilitatea limitării numărului de farmacii în raport cu numărul de locuitori dintr-o localitate, a precizat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

'Am propus prelungirea acestui termen cu doi ani de zile, până la 31 decembrie 2012. Criteriul demografic se referă la deschiderea, înfiinţarea de farmacii comunitare în mediul urban la 4.000 de locuitori o farmacie în Bucureşti, la 3.500 de locuitori în oraşele-reşedinţă de judeţ şi o farmacie la 3.000 de locuitori în celelalte oraşe din ţară', a spus Cseke.

O altă reglementare prevede diminuarea posibilităţii de înfiinţare de farmacii comunitare, ca excepţii, în gări, aerogări şi centre comerciale. 'Această reglementare este în vigoare din 2005. Dacă în 2005, prin această excepţie, s-au înfiinţat 39 de farmacii, am ajuns în 2010 să avem 728 de farmacii înfiinţate prin excepţie', a menţionat ministrul.

El a arătat că astfel Ministerul Sănătăţii (MS) urmăreşte să stimuleze deschiderea de farmacii în mediul rural. 'Din păcate, împărţirea pe mediul rural şi urban defavorizează mediul rural. Interesul MS este de a avea cât mai multe farmacii în mediul rural, pentru a da posibilitatea cât mai multor pacienţi de a accesa aceste servicii medicale. În cazul în care nu am fi continuat cu aceste criterii demografice, efectele, din punctul nostru de vedere, ar fi fost mutarea unui număr semnificativ de farmacii din mediul rural în mediul urban şi deschiderea unui număr mare de farmacii mai ales în mediul urban', a mai afirmat Cseke Attila.

Potrivit datelor MS, la oraşe funcţionează în medie o farmacie la 2.485 de locuitori, în timp ce media europeană este o farmacie la 3.400 de locuitori.

De asemenea, numărul farmaciilor din România s-a dublat în ultimii zece ani. 'Dacă în anul 2000 aveam 3.140 de farmacii înfiinţate, în ultimii 10 ani, am ajuns în 2010 la 6.902 farmacii', a susţinut ministrul Sănătăţii.
Potrivit unui comunicat al MS, cererile depuse la Ministerul Sănătăţii, în vederea eliberării autorizaţiei de funcţionare pentru farmacii şi drogherii, până la intrarea în vigoare a prezentei legi, vor fi analizate şi soluţionate până cel târziu 1 martie 2011, pe baza legislaţiei aflate în vigoare la data depunerii cererii.

Proiectul acestei OUG, în forma elaborată de MS, mai prevedea şi reglementarea înfiinţării de farmacii cu program non-stop, precum şi restricţionarea comerţului cu medicamente pe internet, însă ministrul Cseke a precizat că aceste prevederi vor fi promovate anul viitor de Ministerul Sănătăţii.
'Acestea sunt cele două reglementări, urmează ca ministerul să elaboreze pentru anul viitor o cu totul nouă reglementare. Dorim să venim cu un proiect pe Legea farmaciei absolut nou, cu toate ideile, inclusiv cele pe care noi le-am avut când le-am lansat', a mai afirmat Cseke Attila. /Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!