
Potrivit ordinului pentru modificarea şi completarea normelor de aplicare a prevederilor din Ordonanţa de Urgenţă privind concediile medicale, în cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă după expirarea celor zece zile acordate de medicul de familie, "concediul medical se poate prelungi de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice, până la 90 de zile în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire".
Pentru a beneficia de un concediu medical, asiguratul trebuie să fi cotizat cel puţin o lună în ultimele 12 luni. Angajatorul va fi cel care va elibera salariatului adeverinţe din care să rezulte numărul de zile de incapacitate efectuate anterior şi existenţa stagiului de cotizare.
Noul sistem de acordare a concediilor medicale va fi pus în aplicare din 15 mai, dată de la care pacienţii care vor sta acasă din motive medicale vor fi nevoiţi să completeze o declaraţie pe proprie răspundere prin care se angajează să fie la domiciliul indicat, potrivit ministrului Sănătăţii.