Angajaţii aflaţi în concediu medical vor fi verificaţi la domiciliu

on . . Accesări: 5589

politia.jpgAngajaţii aflaţi în concediu medical vor fi verificaţi la domiciliu, iar în cazul în care nu vor fi găsiţi, nu li se va mai plăti concediul medical, potrivit unei reglementări ce urmează, zilele acestea, să fie semnată de primul ministru Emil Boc şi de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. 'Noi facem o verificare a prezenţei, dacă nu găsim persoana la această adresă se va încheia un proces verbal de cel puţin cele două persoane şi de a doua zi nu se va mai plăti concediu medical', a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, miercuri, la finalul şedinţei de guvern.

Potrivit ministrului Sănătăţii, se urmăreşte introducerea unor mijloace mai eficiente de verificare a modului în care se acordă concediile medicale. Dacă anul trecut au fost eliberate 2.700.000 de certificate de concediu, spune ministru, anul acesta numărul lor a crescut. 'Dorim să dăm posibilitatea plătitorului de indemnizaţie ca împreună cu reprezentanţi ai poliţiei, dacă este cazul, să facă o verificare la domiciliu a pacientului. La solicitarea concediului, asiguratul va da o declaraţie pe propria răspundere', a mai spus Cseke.

Pentru concediu medical pacientul se prezintă la medicul de familie atunci când este în incapacitate temporară de muncă. Medicul prescriptor eliberează certificatul medical şi solicită acestuia să semneze o declaraţie pe propria răspundere, aceasta fiind o condiţie obligatorie pentru eliberarea concediului medical.

Declaraţia pe propria răspundere cuprinde numele şi prenumele beneficiarului de concediu medical, CNP-ul acestuia, unitatea angajatoare şi funcţia pe care o ocupă. Prin aceasta pacientul declară că este de acord cu următoarele: să anunţe angajatorul cu privire la incapacitatea de muncă în termen de 24 de ore de la obţinerea certificatului de concediu medical, precum şi datele medicului, să indice adresa de reşedinţă aleasă pe toată perioada concediului medical, să fie prezent la adresa indicată cu excepţia situaţiilor justificate cu documente medicale pentru efectuarea de tratament medical. Pacientul poate fi vizitat, la adresa indicată, de persoanele îndrituite de lege, în intervalele orare 08.00-11.00; 12.00-17.00 şi 18.00-20.00.

Tot în această declaraţie beneficiarul concediului medical semnează că este de acord ca în cazul nerespectării condiţiilor de mai sus, să respecte rigorile legii. În declaraţia pe proprie răspundere medicul prescriptor va menţiona dacă există vreun tratament care impune părăsirea domiciliului sau a adresei indicate.
Plătitorul indemnizaţiei de asigurare, angajatorul în primele 5 zile sau casa de asigurări de sănătate după a cincea zi, va putea solicita medicului prescriptor de concediu medical o copie 'conformă cu originalul' a declaraţiei date de beneficiar.

Dacă angajaţii care solicită concediu medical nu vor mai primi banii alocaţi, în cazul în care nu vor fi găsiţi la domiciliu, medicii care acordă concediile respective vor primi amenzi, supunându-se, spune ministrul, unui plan de acţiune care va fi elaborat de CNSAS. De asemenea numărul zilelor acordate angajaţilor pentru concediu medical s-a redus de la 45 la 30, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă privind modificarea cadrului legal de acordare a concediilor medicale, aprobată miercuri de Executiv. 'Dacă în 2006 din tot bugetul sănătăţii 482 de milioane de lei erau cheltuiţi pentru decontare de concediu, ceea ce înseamnă 3 % din tot bugetul sănătăţii, în 2008 această sumă a ajuns la 923 de milioane lei noi, adică 6% din bugetul sănătăţii. Orice leu decontat pe concediu medical folosit în mod abuziv înseamnă reducerea cheltuielilor pe bugetul sănătăţii. Noi dorim să punem capăt acestui fenomen şi să-l limităm numai pentru pacienţii care au într-adevăr nevoie', a subliniat Cseke.

Actul normativ prevede şi excepţii. Sunt o serie de afecţiuni exceptate, pentru care se acordă certificate de concediu medical pentru perioade stabilite, altele decât cele care se încadrează la afecţiunile comune. Astfel, durata concediilor pentru tuberculoză, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcină şi lăuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncă şi pentru carantină, precum şi pentru risc maternal nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!