Noi tratamente promiţătoare în lupta cu stafilococii

on . . Accesări: 3703

staf_auriu.jpgNoi arme promiţătoare împotriva stafilococului auriu au fost prezentate la Congresul Mondial de Boli Infecţioase, eveniment care s-a încheiat marţi la San Francisco. Tulpinile de stafilococ rezistente la meticilină sunt răspunzătoare de peste 60% din infecţiile nozocomiale din Statele Unite. Incidenţa lor creşte şi în afara spitalelor, la cluburi sportive şi în închisori, potrivit Centrelor federale de control şi prevenire a bolilor (ICAAC). Tulpinile de stafilococi meticilinorezistente au fost descoperite pentru prima oară în eşantioane de nisip şi de apă de pe mai multe plaje publice de pe coastele Americii de Vest, se arată într-un studiu prezentat la conferinţa anuală a ICAAC. Nivelul infecţiilor nozocomiale provocate de SARM a crescut de la 2% în 1974 la 22% în 1995 şi la 63% în 2004. Specialiştii estimează că aproximativ 20% din persoanele contaminate cu acest agent patogen mor, ceea ce înseamnă 19 000 de decese pe an în Statele Unite. În Uniunea Europeană peste 3 milioane de oameni sunt afectate anual de aceste infecţii rezistente la antibiotice şi zeci de mii mor.

Un număr tot mai mare de laboratoare întreprind cercetări pentru a pune la punct noi clase de antibiotice eficiente. 'Principalele clase de antibiotice noi care au fost prezentate în acest an urmăresc să învingă rezistenţa în creştere a bacteriilor', explică Karen Bush, profesor de biochimie la Universitatea Indiana. Ea a menţionat două noi antibiotice experimentale, considerându-le deosebit de promiţătoare. Primul, numit ACH.490, este realizat de noua firmă biofarmaceutică americană Achaogen, care a efectuat un prim test clinic cu 32 de pacienţi. Al doilea, produs de societatea Calixa Therapeutics, se numeşte CXA-101. Laboratoarele au recurs la surse mai exotice din care să extragă noile molecule apte să distrugă bacteriile. O firmă indiană a prezentat la ICAAC un microorganism, extras dintr-un burete marin, care produce natural un antibiotic puternic.

Recenta descoperire a unei simple molecule formate dintr-un atom de oxigen şi unul de azot, care joacă un rol cheie în rezistenţa patogenilor la antibiotice, ar putea deschide calea spre noi tratamente, mai eficiente. 'Dezvoltarea unor noi medicamente pentru combaterea bacteriilor rezistente la antibiotice este o imensă provocare, care implică costuri ridicate şi multe probleme de securitate', spune Evgheni Nudler, biochimist la Centrul medical al Universităţii din New York, al cărui studiu a apărut în ultimul număr al revistei Science.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!