Un nou contraceptiv oral a fost lansat pe piaţa românească

on . . Accesări: 3695

yaz.jpgYaz, lansat de Bayer Schering Pharma, este primul contraceptiv oral care conţine progestativul unic drospirenonă şi o doză redusă de etinilestradiol, într-un regim de dozare nou şi revoluţionar. Cu acest regim nou, femeile iau tablete active cu hormoni timp de 24 de zile, urmate de 4 zile cu tablete fără hormoni. În următoarea zi după ce a fost luată ultima tabletă fără hormoni, se începe un nou pachet de pilule. Drospirenona, progestativul unic din compoziţia Yaz, are atât proprietăţi antimineralocorticoide (împiedică retenţia hidrică în organism, care se manifestă prin edeme ale membrelor inferioare, dureri premenstruale la sâni, dureri de cap, creştere în greutate), cât şi antiandrogenice (traduse prin efectul antiacneic şi antiseboreic). Astfel, drospirenona contracarează retenţia apei, prezentă adesea atunci când se administrează estrogeni, reducând astfel senzaţia de balonare pe care o au multe femei, mai ales atunci când încep să ia pilule. De asemenea, studiile clinice au arătat că, datorită proprietăţilor antiandrogenice, pilulele care conţin drospirenonă pot ajuta la îmbunătăţirea aspectului tenului femeilor. Extinderea perioadei de tratament cu pilule active de la 21 la 24 de zile duce la prelungirea cu trei zile a efectelor terapeutice ale drospirenonei menţionate anterior.

„Pilulele active luate trei zile în plus determină o reducere a fluctuaţiilor hormonale, care apar adesea în cazul pilulelor convenţionale 21/7. Femeile care prezintă, de obicei, simptomele care apar la întreruperea administrării pilulelor, cum ar fi dureri de cap sau crampe pe parcursul săptămânii fără pilule, vor găsi un aliat în Yaz şi regimul său de administrare inovativ” - a explicat dr. Philip Smiths, Head of Women’s Healthcare al Bayer Schering Pharma AG.

Contraceptivul poate fi obţinut de la orice farmacie, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul ginecolog, medicul de familie sau medicul de planificare familială. Este recomandat ca femeile care doresc contracepţie orală să consulte unul dintre aceşti medici, pentru a fi sigure că aleg contraceptivul care se potriveşte cel mai bine organismului şi stilului lor de viaţă.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!