Sanofi-Aventis a preluat Zentiva, pentru 2 miliarde dolari

on . . Accesări: 2929

sanofi.jpgGrupul francez Sanofi-Aventis a anunţat că a încheiat preluarea producătorului ceh de medicamente generice Zentiva, pentru 2 miliarde de dolari şi vizează noi achiziţii în domeniul farmaceutic. Sanofi-Aventis a reuşit să cumpere 94% din titlurile Zentiva până la termenul de 20 februarie, la care a expirat oferta înaintată acţionarilor. Participaţia de peste 90% îi oferă grupului francez posibilitatea să achiziţioneze şi restul participaţiilor minoritare şi să delisteze compania.

"Operaţiunea aceasta este un exemplu tipic pentru achiziţiile pe care vrea să le facă Sanofi-Aventis, parte a eforturilor noastre de a diversifica şi consolida activităţile în domeniile în care sunt oportunităţi atractive de creştere", a declarat directorul general al grupului francez, Chris Viehbacher. Principalii acţionari ai Zentiva, fondul de investiţii PPF şi compania J&T, au acceptat la sfârşitul săptămânii trecute oferta îmbunătăţită a Sanofi-Aventis, de 1.150 de coroane cehe (40,66 euro) pentru o acţiune, care evaluează compania la 43,9 mld. coroane (1,98 mld. euro).

În urma preluării Zentiva, Sanofi va deveni al 11-lea mare furnizor de medicamente generice la nivel mondial, în baza vânzărilor din 2008. Viehbacher a spus, la începutul lunii, că vizează o diversificare a operaţiunilor Sanofi prin achiziţii de companii mici şi mijlocii în domeniul producţiei de medicamente generice, vaccinuri şi produse farmaceutice fără reţetă.

Pe piaţa din România, Zentiva a achiziţionat, în septembrie 2005, societatea de investiţii Venoma Holdings Limited, proprietara unui pachet de 51% din acţiunile Sicomed.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!