UE doreşte o nouă directivă privind asistenţa medicală transfrontalieră

on . . Accesări: 4055

spital1.jpgNoua directivă privind serviciile medicale (0142/2008), aflată în dezbaterea Parlamentului European, are ca scop facilitarea obţinerii tratamentelor medicale de către cetăţenii europeni în orice stat din UE, începând cu 2009. În baza acestei noi directive europene privind asistenţa medicală transfrontalieră, ne vom putea trata în orice spital sau clinică din UE. Pacienţii vor beneficia de consultaţii, analize, intervenţii chirurgicale şi reţete în UE, dacă sunt la zi cu plata asigurării de sănătate.

Astfel pacienţilor li se va putea rambursa costul tratamentului efectuat peste hotare până la limita costurilor aceluiaşi tratament în ţara lor. Comisarul european pentru sănătate, Androula Vassiliou, afirmă că „pentru cetăţenii din regiuni mai mari ar putea fi mai uşor să primească îngrijiri medicale în străinătate decât să călătorească pe distanţe mai mari până la spitalul naţional potrivit”. Comisia Europeană a recomandat ca pacienţii să aibă dreptul la decontarea cheltuielilor pentru tratamentele pe care le-ar putea oferi şi spitalele locale. Cu toate acestea, cheltuielile pentru tratamentele în staţiuni din alte state membre nu vor fi rambursate. „Nu vrem să încurajăm turismul pentru sănătate”, a explicat Vassiliou. „Nu vrem să oferim cetăţenilor şansa de a-şi aranja faţa sau corpul. Încercăm să oferim cetăţenilor dreptul la servicii de sănătate potrivite atunci când sunt bolnavi şi au nevoie de acestea”, adaugă oficialul european.

În prezent, doar 4% din pacienţii europeni susţin că recurg la tratamente transfrontaliere, ceea ce reprezintă doar 1% din bugetele europene de sănătate publică. Proporţia este mai mare în regiunile frontaliere, în ţările mici sau în zonele turistice. Noua directivă ar putea avantaja românii care locuiesc în străinătate şi care nu au acolo asigurare medicală, dar şi turiştii sau studenţii care ar putea avea nevoie de asistenţă medicală în spaţiul UE. Pe de altă parte, noua legislaţie va fi o bună oportunitate pentru spitalele şi clinicile româneşti, publice şi private, de a atrage pacienţi cu bani din străinătate.

Pentru că există diferenţe mari privind costul tratamentelor medicale în interiorul UE, pacienţii români care aleg să se trateze acolo trebuie să-şi asume şi riscul banilor, pentru că decontarea se va face la preţurile din România. Bineînţeles plăţile se fac numai pentru serviciile acoperite de sistemul naţional de asigurări de sănătate. Transportul şi cazarea nu vor fi decontate de casa de asigurări.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!