O nouă terapie pentru rinita alergică

on . . Accesări: 5350

rinita.jpegRinita alergică este o afecţiune subdiagnosticată, atât din cauza pacienţilor, cât şi din cauza medicilor, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Doina Dumitraşcu, preşedintele Societăţii Române de Alergologie. În Europa, rinita alergică este prezentă la 17-20% din populaţie, iar în România se estimează că 20-22% din populaţie este afectată de această boală, a subliniat prof. dr. Dumitraşcu. Rinita alergică are mai multe stadii şi se manifestă prin prurit, congestie nazală, strănut şi de multe ori se asociază cu manifestări oculare, afectând calitatea vieţii pacientului.

Simptomatologia asociată - nazală şi oculară - este prezentă în 70% dintre cazuri, a subliniat prof. dr. Dumitraşcu. Ea a adăugat că numai 10% dintre persoanele bolnave merg la medic atunci când se confruntă cu aceste simptome, în celelalte cazuri boala ajungând să se cronicizeze.
Prof. dr.Paul Stoicescu, vicepreşedintele Societăţii Române de Pneumoftiziologie, consideră că rinita alergică este o afecţiune căreia nu i s-a acordat importanţa cuvenită. Boala se dezvoltă pe un defect genetic, a precizat prof. dr. Stoicescu, amintind că sunt aproximativ 20.000 de substanţe care pot provoca alergii. El a spus că boala se manifestă din copilărie şi însoţeşte astmul. Pentru diagnosticare este nevoie ca medicii să discute mai atent cu pacienţii, pentru a face diferenţa între rinită alergică şi o infecţie respiratorie.

Noua terapie cu Avamys, un steroid nou, asigură confortul pacienţilor, spray-ul dovedind o eficienţă constantă în ameliorarea simptomelor oculare asociate alergiei, cum ar fi înroşirea, lăcrimarea, mâncărimile şi senzaţia de arsură la nivelul ochilor, în cazul pacienţilor adulţi şi adolescenţi cu alergie sezonieră. Preţul unui flacon de spray este 49 de lei. Medicamentul este uşor de administrat, prin două pulverizări în ambele nări, o dată pe zi şi nu dă dependenţă.
Rinita alergică este o reacţie inflamatorie a mucoasei nazale, în prezenţa factorilor alergeni precum polenul, acarienii, scuamele animalelor sau sporii de mucegai.
Rinita alergică sezonieră, cunoscută şi sub denumirea de "febra fânului", este declanşată de polen, apare în anumite sezoane şi durează de la câteva săptămâni până la câteva luni. Rinita alergică perenă, declanşată de acarieni, scuamele animalelor şi mucegai, se manifestă pe tot parcursul anului. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!