CMR propune amendamente la vânzarea cabinetelor

on . . Accesări: 3748

Colegiul Medicilor din România (CMR) consideră că în mare parte Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) a ţinut seamă de propunerile sale, astfel încât să nu existe discrepanţe între cele două categorii de medici - cei care şi-au cumpărat deja spaţiul cu preţul prestabilit, faţă de cei care vor beneficia de prezenta ordonanţă. Reprezentanţii CMR susţin că totuşi, mai există câteva inadvertenţe în textul actualului proiect de OU privind vânzarea spaţiilor pentru cabinetele medicale, pentru care a propus amendamente.
 "Textul proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind vânzarea spaţiilor proprietate privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, cu destinaţia de cabinete medicale, precum şi a spaţiilor în care se desfăşoară activităţi conexe actului medical are şi unele slăbiciuni, întârziind nepermis vânzarea cabinetelor. Nu există termene precise pentru fiecare etapă, ceea ce permite primăriilor şi consiliilor judeţene să tergiverseze vânzarea cabinetelor", a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
 Potrivit Ordonanţei, nu se pot vinde decât spaţiile proprietate privată a autorităţii locale sau din proprietatea privată a statului şi care sunt date în administrarea autorităţii locale. ''Există spaţii din proprietatea privată a statului care nu sunt date în administrarea autorităţilor locale, ci altor entităţi, cum sunt Autorităţile de Sănătate Publică (ASP), spitalele. Este important să se accepte să fie scoase la vânzare şi acestea'', a spus prof.dr. Astărăstoaie.
 Ordonanţa prevede rezilierea de drept a contractului dacă nu se plătesc patru rate. Contractul poate fi reziliat numai prin instanţă, care va constata pe bază de dovezi că nu s-au executat obligaţiile contractuale. "Dacă primăriile dau bani la stat, ele nu vor fi interesate să vândă, pentru că oricum nu iau toată suma şi mai pierd şi spaţiul. De asemenea, trebuie precizat în textul ordonanţei termenul de utilitate publică sau interes public al funcţionării cabinetului medical şi implicit, tranformarea titlului de proprietar din domeniul public în domeniul privat al medicului", a mai spus preşedintele CMR.
 Potrivit art. 18, spaţiile medicale nevâdute se vând prin licitaţie publică cu strigare. Specialiştii CMR consideră că art. 18 este inacceptabil, deoarece în forma actuală pot fi vândute prin licitaţie spaţiile deţinute de medici cu alt titlu decât prin concesiune. CMR este de acord cu articolul 7 din proiect, potrivit căruia valoarea finală de vânzare a spaţiului este stabilită de autorităţi prin înmulţirea preţului stabilit de evaluator cu un indice care reflectă necesitatea serviciului medical în localitatea ori zona în care funcţionează cabinetul medical respectiv. Colegiul Medicilor din România a propus anterior Ministerului Sănătăţii un proiect de lege privind vânzarea cabinetelor medicale, urmare a declarării neconstituţionalităţii Ordonanţei de Urgenţă nr. 110/2005. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!