Au fost descoperite tulpini virale rezistente la Tamiflu

on . . Accesări: 3147

Pe teritoriul Europei au fost detectate câteva tulpini virale rezistente la Tamiflu, cel mai bun medicament antigripal din lume. Datele centralizate din peste 12 state europene indică faptul că medicamentul Tamiflu nu are nici un fel de efect în aproximativ 13% din cazurile de infectare cu tulpini are virusului gripal H1N1, principalul virus activ în acest an. În mod normal rezistenţa la Tamiflu a tulpinilor virale este chiar mai mică de 1%. Aceste tulpini ale virusului H1N1 care sunt rezistente la Tamiflu, şi-au dobândit această rezistenţă în urma unei singure mutaţii genetice. Infectarea cu aceste tulpini nu produce riscuri majore la om, gripa putând fi foarte uşor tratată cu alte medicamente antigripale. Totuşi experţii sunt îngrijoraţi de faptul că aceste mutaţii rezistente la Tamiflu ar putea deveni răspândite în rândul diferitelor tulpini de H1N1 şi astfel acest medicament ar deveni inutil.
 Apariţia acestor tulpini rezistente ale virusului H1N1 nu înseamnă că şi virusul H5N1, virusul gripei aviare (a cărui mutaţie care l-ar face transmisibil de la om la om, ar putea duce la izbucnirea unei pandemii) va dezvolta tulpini cu o rezistenţă similară la Tamiflu, mai asigură oamenii de ştiinţă. ''Riscul ca virusul H5N1 să capete o astfel de rezistenţă nu este zero, dar este probabil extrem de mic'', a comentat Dr. Joseph Bresee, şeful Departamentului de epidemiologie al centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA. Totuşi două tulpini virale H5N1 rezistente la Tamiflu au fost descoperite în ultimii câţiva ani în Asia, iar oamenii de ştiinţă susţin că nu este bine ca tratamentul în cazul unei pandemii de gripă să se bazeze pe un singur medicament, fie el şi Tamiflu.
 Locul apariţiei în Europa a acestor tulpini H1N1 rezistente la Tamiflu pare să fie Norvegia, unde nu mai puţin de 70% dintre virusurile gripale analizate au dobândit o astfel de rezistenţă. De asemenea în Marea Britanie, Franţa şi Danemarca au fost înregistrate procente mult mai mici, dar totuşi reprezentative, de virusuri rezistente la Tamiflu. Spre deosebire de aceste ţări, în Italia toate tulpinile gripale identificate continuă să fie sensibile la Tamiflu. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!