Eritropoetina creşte nivelul HDL-C la pacienţii cu boală renală cronică

on . . Accesări: 4327

Tratamentul prelungit cu eritropoetină creşte semnificativ nivelul HDL-colesterolului (HDL-C) la pacienţii care suferă de boli renale cronice (BRC), relatează un articol publicat de cercetători din Grecia. Un nivel seric scăzut al HDL-C este comun la persoanele cu BRC. Într-un studiu precedent, Dr. Kostas C. Siamopoulos şi colegii săi de la Universitatea din Ioannina au demonstrat că un tratament precoce cu eritropoetină poate încetini progresia BRC. În substudiul prezent s-au concentrat asupra efectului eritropoetinei pe nivelurile HDL-C.
 Articolul publicat în luna curentă în American Journal of Kidney Diseases este bazată pe analiza datelor ale 88 pacienţi încă nedializaţi, care au beneficiat de terapie cu eritropoetină administrată ori în mod regulat o dată pe săptămână până la un nivel ţintă al hemoglobinei de 13 g/dl, ori numai dacă nivelul hemoglobinei a scăzut sub 9 g/dl. Pacienţii au fost urmăriţi pe o perioadă de 12 luni.
 Nivelul seric al colesterolului total, LDL-C şi al trigliceridelor a scăzut la ambele grupuri, dar HDL-C a crescut numai la pacienţii care au primit tratamentul regulat de eritropoetină şi a rămas neschimbat la grupul care a primit această substanţă numai la nevoie. În mod similar, raportul LDL-C/HDL-C a scăzut numai la administrarea eritropoetinei în mod regulat. Creşterea HDL-C constatat a fost direct asociată cu creşterea valorilor de hemoglobină.
 Acest efect al eritropoetinei de creştere a nivelului de HDL-C ”poate reprezenta un efect antiaterogenic important al acestui hormon”, au explicat autorii pentru Reuters Health. Mecanismul prin care eritropoetina exercită acest efect nu este cunoscut în prezent.
 
Am J Kidney Dis 2006;48:242-249.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!