Factorii de stimulare ai coloniilor recomandaţi împreună cu chimioterapie agresivă

on . . Accesări: 4191

Ultimul ghid al Update Committee of the American Society of Clinical Oncology despre folosirea factorilor de stimulare a coloniilor (CSF) a fost publicat în numărul de iulie al revistei Journal of Clinical Oncology. Membrii Comitetului "au acceptat în unanimitate că ameliorarea neutropeniei febrile este un rezultat clinic destul de important pentru a justifica utilizarea CSF, indiferent de impactul pe alţi factori, dacă riscul neutropeniei febrile atinge aproximativ 20% şi nu este disponibil un alt regim terapeutic la fel de eficient care nu necesită CSF."
 Comitetul a revăzut datele clinice despre folosirea CSF publicate după ultimul ghid apărut pe această temă, în 1999. Ghidul precedent a recomandat administrarea CSF dacă riscul neutropeniei febrile este 40%.
 Preşedintele comitetului, Dr. Thomas J. Smith de la Massey Cancer Center (Virginia Commonwealth University, Richmond) şi ceilalţi experţi au explicat că folosirea CSF permite o creştere “uşoară-moderată” a dozei de citostatice sau a frecvenţei şedinţelor de chimioterapie ceea ce poate duce la creşterea supravieţuirii.
 Comisia de experţi recomandă folosirea profilactică a CSF la pacienţii în vârstă de 65 ani sau peste această limită, care suferă de limfoame difuze, agresive. CSF sau G-CSF combinat cu PEG ar trebui administrat şi în cazul pacienţilor expuşi la doze letale de radioterapie a întregului corp.
 Comisia a admis că terapia cu CSF are costuri foarte ridicate şi a subliniat faptul, că dacă ar fi disponibil un tratament alternativ la fel de eficient, acesta ar trebui aplicat prima dată. (Reuters Health)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!