PENTOXIFILINA-beneficii în boala Peyronie

on . . Accesări: 8437

Prevalenţa bolii Peyronie, caracterizată prin dezvoltarea unor plăci fibrotice în tunica albuginea, se estimează la 3-9% în populaţia generală. Părerile legate de istoria naturală a bolii sunt contradictorii, anumite studii sugerează că 50% a bolnavilor prezintă o îmbunătăţire a simptomelor în timp ce rezultatele altor studii arată evoluţie favorabilă doar la 13% dintre bolnavi. Etiologia bolii este  încă neclarifiacată, cea mai acceptată teorie susţine că din cauza unei injurii la nivelul penisului se lezează tunica albuginea şi vasele de la acest nivel iar în urma răspunsului inflamator ţesutul conjunctiv de la acest nivel suferă o remodelare, o modificare de structură, transformându-se în ţesut fibrotic.
 Deşi s-au propus şi s-au testat o varitetate de medicamente, managementul afecţiunii a rămas foarte dificilă. Conform unui articol publicat recent în revista
Nature Clinical Practice Urology de către cercetătorii de la Universitatea din California, pentoxifilina ar putea reduce durerile din cadrul acestei boli.
 Deşi mecanismul de acţiune a Pentoxifilinei în bolile inflamatorii nu este clarificată în întregime, medicamentul, în doze de 800-1600 mg/zi a fost folosit pentru tratarea mai multor boli inflamatorii şi condiţii care au asociat fibroză, ca de exemplu în fibrozele după iradiere, proctita şi pneumopatia post-iradiere şi steatofibroza hepatică. Se pare că pentoxifilina blochează calea inflamatorie mediată de TGF-B1 (transforming growth factor), previne depozitarea fibrelor de colagen şi acţionează ca un inhibitor nespecific de fosfodiesterază (PDE).
 Autorii articolului publicat au observat un efect supresor al pentoxifilinei asupra producţiei colagenului în culturile celulare prelevate din ţesutul afectat de boala Peyronie.
 După 6 luni de tratament cu pentoxifilină 3x400 mg pe zi s-a observat ameliorarea durerilor şi chiar a deformităţii penisului, iar după doi ani s-a ameliorat şi disfuncţia erectilă. 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!