EBIXA (memantine): acum şi pentru pacienţii cu boala Alzheimer moderată

on . . Accesări: 7234

Indicaţiile curente pentru Ebixa, un antagonist al receptorilor NMDA (N-metil-D-aspartat), produs de compania farmaceutică Lundbeck au fost modificate recent, incluzând acum şi fazele moderate ale bolii Alzheimer (AD), fiind singurul produs din Europa destinat acestei faze a bolii, ne anunţă Comitetul de Produse Medicale pentru Uz Uman.

Conform estimărilor la ora actuală circa 18 milioane de persoane de pe glob suferă de boala Alzheimer, o afecţiune cronică neurodegenerativă, cea mai comună formă de demenţă, incidenţa bolii fiind în continuă creştere, (numărul cazurilor până la 2025 fiind probabil să ajungă la 34 de milioane).
  Simptomele variază în funcţie de stadiul bolii, de la tulburările de memorie din faza uşoară până la schimbările grave de comportament şi personalitate din fazele avansate care duc la incapacitatea bolnavului de a îndeplinii activităţile zilnice de rutină şi de a se autoîngriji.
  Ebixa, care acţionează prin modularea efectelor date de nivelul anormal de glutamat din creier, şi-a demonstrat deja eficacitatea în ameliorarea semnificativă a simptomelor bolii Alzheimer la pacienţii aflaţi deja în stadii avansate (moderat severe-severe). S-au înregistrat beneficii importante în cea ce priveşte tulburările de memorie, de limbaj şi de realizarea activităţilor zilnice. Totodată s-a observat şi reducerea significantă a iritabilităţii, a agitaţiei şi a agresiei apărute la unii pacienţi în cadrul bolii.
  O metaanaliză a 6 mari studii internaţionale placebo-controlate de câte 6 luni incluzând pacienţi cu boala Alzheimer în stadii moderate-severe arată beneficii statistic semnificative aduse de memantine (Ebixa) în ceea ce priveşte ameliorarea funcţiilor cognitive şi globale, fără efecte adverse semnificative.
  Memantine se mai găseşte pe piaţă sub denumirea de Axura® (Merz Phamaceuticals, Germania) şi Namenda® (Forest Laboratories, SUA)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!