Sălaj: Proiect de prevenire a consumului de alcool în rândul adolescenţilor

on . . Accesări: 1334

 

 

 

Un proiect de prevenire a consumului de alcool în rândul adolescenţilor din Sălaş urmează să fie implementat în mai multe unităţi şcolare din judeţ.

Proiectul a pornit de la un studiu realizat de Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) potrivit căruia jumătate dintre tinerii intervievaţi au ajuns cel puţin odată în stare de beţie.


Proiectul se va derula până în data de 5 noiembrie, elevi de la mai multe unităţi şcolare din întreg judeţul urmând a fi preveniţi privind riscurile consumului de alcool.
"Astăzi adolescenţii sunt din ce în ce mai expuşi consumului de alcool, tutun si droguri şi de aceea au nevoie de informaţii corecte despre aceste substanţe pentru formarea unor atitudini adecvate faţa de consumul lor. Ei se află într-o permanentă căutare de modele, pe care le pot găsi în părinţi, profesori, prieteni etc. Din păcate, modelele pot fi uneori negative şi adolescenţii adoptă cu uşurinţă comportamente de risc precum consumul de alcool, tutun sau alte droguri", a declarat luni, pentru AGERPRES, Valer Merce, coordonatorul CPECA Sălaj.

Combaterea alcoolismului


Potrivit sursei citate, un studiu local realizat de CPECA Sălaj indică faptul că aproape jumătate dintre adolescenţii intervievaţi, respectiv 48,3% au ajuns cel puţin odată în viaţă în stare de beţie şi 31,3% dintre aceştia au ajuns în aceeaşi stare în ultimul an.
În acest context, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJTS) Sălaj în parteneriat cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică, Direcţia de Sănătate Publică şi CPECA Sălaj au iniţiat proiectul "Pot fi cool fără alcool!", având ca obiectiv principal prevenirea consumului de alcool în rândul adolescenţilor din grupa de vârsta 15-18 ani din Sălaj.

Printre obiectivele proiectului se numără: cunoaşterea riscurilor asociate consumului de alcool; cunoaşterea şi identificarea modului în care presiunea grupului influenţează comportamentul; dezvoltarea abilităţilor asertive de refuz; facilitarea dialogului părinţi-copil-profesori cu privire la beneficiile unui stil de viaţă sănătos fără alcool.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!