Preşedintele SNR: Tot mai mulţi români acceptă să doneze rinichii rudelor decedate

on . . Accesări: 1810

 

 

 

În cadrul unui interviu Agerpres, preşedintele Societăţii de Nefrologie din România (SNR), prof. univ. Eugen Moţa a declarat că medicii români au reuşit să facă mai multe transplanturi cu rinichi prelevaţi de la cadavre, decât de la donatori vii, fiind "un salt spectaculos în educaţia populaţiei generale".

"Este o ameliorare a transplantului în România cel puţin în ultimul an. Anul acesta este pentru prima oară când raportul rinichi de la donor viu - rinichi de la donor cadavru, s-a inversat.

 

Până acum, majoritatea donatorilor de rinichi pentru transplant erau donatori vii. Anul acesta, raportul s-a inversat. 52 % dintre transplanturile de rinichi făcute în România s-au făcut cu rinichi de la cadavru. Ceea ce înseamnă un progres spectaculos, în primul rând, în ceea ce priveşte educaţia populaţiei generale", a declarat prof. univ. dr. Eugen Moţa.

Acesta a explicat că transplantul renal de la un cadavru, se poate face doar cu acordul familiei persoanei decedate.

"Fără acordul familiei nu se pot preleva organe. Vă imaginaţi ce salt spectaculos s-a întâmplat în educaţia populaţiei dacă, în dramele pe care le trăiesc, aceşti oameni acceptă să se preleveze organe pentru a fi transplantate celor aflaţi în suferinţă", a arătat preşedintele Societăţii de Nefrologie din România.
Potrivit acestuia, în România beneficiază de un transplant de rinichi, mult mai puţini bolnavi decât în restul Europei.

"Vă dau procentele şi înţelegeţi imediat. 12 % din bolnavii potenţiali transplantabili sunt transplantaţi astăzi în România, iar în Europa, 41 %", a spus prof. univ. dr. Eugen Moţa, preşedintele Societăţii de Nefrologie din România.
Pentru un pacient care are nevoie de un rinichi, nu contează aproape deloc, dacă acest organ provine de la un donator viu sau mort, din punct de vedere medical, potrivit specialiştilor.


Decalogul rinichiului - 10 reguli cum să ne protejăm funcția renală

"Nu avem în România o comparaţie, dar diferenţa statistică pe care studiile o arată este nesemnificativă (între un rinichi de la un donator viu sau unul de la un donator decedat n.r.)", a arătat prof. univ. dr. Eugen Moţa, preşedintele Societăţii de Nefrologie din România.

250 de de medici care activează în domeniul nefrologiei, dializei şi transplantului renal, s-au reunit, de joi până sâmbătă, la Sibiu, în cadrul celui de al 8-lea Congres Naţional de Nefrologie, la care participă, pe lângă personalităţi recunoscute din România, somităţi în domeniul nefrologiei europene, în calitate de invitaţi speciali, precum prof. Francesco Locatelli (Italia), prof. Vladimir Tesar (Cehia), prof. Philip Kalra (Marea Britanie), prof. Goce Spasovski (Macedonia), prof. Carmine Zoccali (Italia), prof. James Heaf (Danemarca), prof. Jill Vanmassenhove (Belgia) şi prof. Guy Decaux (Belgia).

Sursa: AGERPRES

 

 

 

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!