Managerul Centrului de Evaluare şi Tratament al Toxico-dependenţelor pentru Tineri "Sfântul Stelian" din capitală, dr. Cristina Hudiţă a declarat vineri, în cadrul Conferinţei "Adicţia 2013", că numărul consumatorilor de etnobotanice care ajung la spital în stare grevă s-a redus la jumătate în acest an, dar a crescut numărul celor persoanelor care consumă heroină şi alcool combinat cu diazepam.
"Vârsta consumatorilor scade. Asta din cauza lipsei de supraveghere familială, în primul rând.
Practic, părinţii au problemele lor, nu-şi urmăresc copiii, iar aceştia intră în tot felul de găşti. Apoi, intervine şi presiunea terţilor. Micuţii intră în consum copilăreşte, dar se ajunge la boala grea, care, de regulă, este o boala psihică", a spus medicul care a adăugat că în centru vin, zilnic, pentru tratamentul cu metadonă, 300 de adolescenţi.
La rândul său, dr. Adrian Abagiu, coordonatorul Centrului de Toxico-dependenţă de la Institutul National de Boli Infecţioase "Matei Balş", a spus că în acest an Ministerul Sănătăţii a început să aloce bani pentru achiziţionarea seringilor, fiind cumpărate aproximativ 200 000 de seringi care au fost repartizate ONG-urilor care se ocupă de consumatorii de droguri.
Campanie a Agenţiei Naţionale Antidrog pentru conştientizarea efectelor consumului de droguri
"Din ce vedem noi, la centru 70% rămân consumatori. La studiul pe care l-a făcut Agenţia Antidrog, anul trecut, 53% din cei peste 400 de consumatori veniţi la programul de schimb de seringi erau HIV pozitivi, sunt sigur că această rată de transmitere se menţine. Este un semnal de alarmă. La ora actuală în baza de date avem în ultimii trei ani cred că peste 600 de consumatori de droguri HIV pozitivi. Potrivit statisticilor internaţionale, la cei care îi cunoaştem numărul este de zece ori mai mare, asta înseamnă că din cei 20 000 de consumatori problematici din Bucureşti, 6000 sunt deja pozitivi", a atras atenţia medicul. Referitor la vârsta celor care consumă, Arabagiu a arătat că aproximativ 6% sunt sub 20 de ani.
Conferinţa "Adicţia 2013" a fost organizată de Societatea Română de Adicţie, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi Centrul de Evaluare şi Tratament al Toxico-dependenţelor pentru Tineri "Sfântul Stelian".
Sursa: AGERPRES