APMGR: Punerea pe piaţă a genericelor corespunzătoare DCI Imatinib va creşte accesul la tratament al bolnavilor cu afecţiuni oncologice

on . . Accesări: 1203

medicamente genericeMedicamentele generice corespunzătoare Denumirii Comerciale Internaţionale (DCI) Imatinib vor fi disponibile pe piaţa românească, în urma expirării patentului medicamentului inovator, ceea ce va duce la creşterea accesului la tratament al bolnavilor cu afecţiuni oncologice, a declarat Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

"Apariţia echivalentelor generice pentru DCI Imatinibum îmbunătăţeşte, în primul rând, viaţa pacienţilor bolnavi de leucemie, care beneficiază astfel de un tratament de calitate, mult mai accesibil ca preţ. De asemenea, acestea aduc reduceri de cost semnificative pentru sistemul de sănătate din România, fără a afecta în vreun fel calitatea asistenţei medicale furnizate. Datele din piaţă arată că, în urmă introducerii medicamentelor generice Imatinib, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a tratat cu 17% mai mulţi pacienţi faţă de perioada anterioară, folosind acelaşi buget, şi a făcut astfel o economie de 1.380.000 RON în cele şase luni de când au fost introduse alternativele generice, fără a fi raportate reacţii adverse sau alte probleme de eficienţă ale tratamentului. Conform estimărilor efectuate de APMGR, prin utilizarea, în toate cazurile în care există indicaţii, a unuia din cele şapte variante generice existente pe piaţă, ar rezulta o economie de peste 2 milioane lei pe lună" a declarat joi prin intermediul unui comunicat remis presei directorul executiv al APMGR Laurenţiu Mihai.

Potrivit sursei citate, în această perioadă în care CNAS încearcă să identifice resurse financiare suplimentare pentru eliminarea listelor de aşteptare pentru tratamentul cancerului, sumele economisite prin substituirea medicamentelor inovatoare cu corespondentele lor generice devin disponibile pentru a acoperi aceste tratamente, precum şi pentru alte necesităţi ale sistemului sanitar, cum ar fi creşterea retribuţiei personalului din sănătate.

"Companiile producătoare au depus toate eforturile pentru a pune la dispoziţia pacienţilor din România medicamentul la un preţ cât mai accesibil, în prezent produsele generice putând fi prescrise pentru toate indicaţiile originalului care nu sunt protejate. Conform legislaţiei în vigoare, imediat cum protecţia acestor indicaţii terapeutice va expira, produsele generice vor putea fi prescrise în toate afecţiunile ţintă", se mai arată în comunicat.

La nivel european, deja sunt utilizate din acest an corespondentele generice ale medicamentului original care cresc accesibilitatea pacienţilor la tratamentul cu Imatinib şi determină o reducere semnificativă a costurilor pentru sistemele de sănătate.

Sursa: AGERPRES

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!