Ministerul Sănătăţii propune înfiinţarea ANPS care va elabora şi propune spre aprobare ministrului programele naţionale de sănătate

on . . Accesări: 1450

doctor-stethoscope 2339713c rsMinisterul Sănătăţii propune înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Programe de Sănătate (ANPS) în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind restructurarea organizatorică a unor componente din sistemul de sănătate, publicat pe site-ul ministerului.


"Agenţia Naţională de Programe de Sănătate este unitate aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu personalitate juridică, finanţată de la bugetul de stat. Agenţia va elabora şi propune spre aprobare ministrului Sănătăţii programele naţionale de sănătate, va elabora proiectul de hotărâre de Guvern privind aprobarea programelor naţionale de sănătate, va supune aprobării ministrului sănătăţii Normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate.

Aceasta va asigura derularea programelor naţionale de sănătate publică, precum şi asistenţa tehnică şi managementul acestora,'' se arată în proiectul de ordonanţă.


De asemenea, ANPS va colecta, analiza şi disemina datele rezultate din realizarea programelor naţionale de sănătate, va fundamenta necesarul de resurse financiare pentru implementarea programelor naţionale de sănătate, va propune spre repartiţie fondurile pe unităţi de specialitate, va propune spre aprobare ministrului sănătăţii alocarea şi finanţarea lunară a programelor naţionale de sănătate şi va propune spre aprobare ministrului achiziţionarea de bunuri şi servicii necesare implementării programelor naţionale de sănătate.


Potrivit proiectului de ordonanţă Agenţia va monitoriza permanent activitatea de implementare a programelor, pe bază de standarde, criterii de performanţă şi alti indicatori relevanţi.


Activitatea acestei instituţiei va fi condusă de un preşedinte, cu rang de director general şi un vicepreşedinte, cu rang de director general adjunct. Fiecare program ar urma să fie condus de un manager de program şi de o echipă alcătuită dintr-un număr variabil de experţi tehnici în domeniu.


Proiectul de ordonanţă a fost lansat în dezbatere publică pe 15 martie iar termenul limită până la care se pot face propuneri este 25 martie.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!