Maraton pentru strângere de fonduri destinate Spitalului de copii 'Marie Curie'

on . . Accesări: 1857

andrei-gligor3 RSAtletul Andrei Gligor, care s-a pregătit pentru participarea la "Sahara Marathon", a parcurs sâmbătă, cei 42 de kilometri ai cursei finale pe o bandă de alergare, pe şantierul viitoarei secţii de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul "Marie Curie", cu scopul de strânge fonduri pentru achiziţionarea unui scanner retinian destinat unităţii spitaliceşti.


Acţiunea este organizată de Asociaţia Inima Copiilor, alături de Gligor, la acest maraton-ştafetă urmând să alerge şi campioana olimpică la canotaj Valeria Răcilă van Groningen, campionul mondial la gimnastică Marian Drăgulescu, maratoniştii Gabriel Solomon şi Paul Dicu.


Evenimentul este şi un prilej pentru a vizita, în premieră, viitoarea clădire a Secţiei de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul "Marie Curie", care va fi gata anul acesta, va avea aproximativ 1.600 mp împărţiţi pe patru niveluri şi va putea primi de două ori mai mulţi pacienţi în condiţii mult mai bune decât permite spaţiul în prezent.


Fără acest scanner retinian, mulţi dintre copiii născuţi prematur în România riscă să orbească. Folosind acest scanner şi alte dispozitive (oftalmoscop, laserul retinian) medicii de la Spitalul Marie Curie vor putea diagnostica şi trata cel puţin două sute de copii - nou-născuţi, dar şi copii de vârste mai mari - în fiecare an.


Pregătindu-se pentru "Sahara Marathon", Andrei Gligor a alergat 3.558 de kilometri (distanţa în linie dreaptă între Bucureşti şi tabăra Smara - locul din Algeria de unde porneşte maratonul), la care se adaugă cei 42 de kilometri şi 195 de metri ai cursei pe care trebuia să o parcurgă în deşert. Având în vedere că din cauza situaţiei din Algeria "Sahara Marathon" s-a amânat, cursa finală va avea loc pe şantierul viitoarei Secţii de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul "Marie Curie".

Pe parcursul celor 42 de kilometri şi 195 de metri ai maratonului, Andrei a fost însoţit, într-un maraton-ştafetă de numeroşi prieteni: au alergat pe bandă alături de el campionul mondial la gimnastică Marian Drăgulescu, dubla campioană olimpică la gimnastică, Monica Roşu, Doctorul Cătălin Cîrstoveanu - Şeful secţiei de terapie intensivă, atleţi amatori de prim-plan şi mulţi prieteni inimoşi. Andrei a purtat de altfel, pe tricoul de alergare, numele tuturor celor care au ajutat la strângerea banilor.


Vreme de 8 luni, Andrei a 'vândut' unul câte unul cei 3.600 de kilometri alergaţi de el pentru a strânge cei 29.000 de Euro de care este nevoie pentru a cumpăra scannerul retinian. RetCam Fundus Camera înseamnă salvarea de la orbire a sute de copiii - în special a celor născuţi prematur - care vor putea primi diagnosticul precis şi tratamentul corect înainte ca afecţiunile lor oftalmologice să ducă la dezlipiri de retină sau orbire. Cel puţin 200 de copii vor fi diagnosticaţi anual, iar tratamentul corect va salva vederea acestor copii care vor putea să trăiască vieţile pe care le merită.


Mai este nevoie de doar 10.000 de Euro pentru a putea cumpăra RetCam. Kilometrii făcuţi deja de Andrei sunt în continuare 'de vânzare', pentru donatori individuali sau companii, pe site-ul campaniei, www.andreigligor.ro. Dacă demersul lui Andrei vi se pare folositor, puteţi face o mică donaţie pe site - orice gest, oricât de mic în aparenţă, înseamnă enorm pentru copii.


Andrei speră să strângă toţi banii cât de curând, pentru ca, la vară, când Inima Copiilor va încheia construcţia noii Secţii de terapie intensivă, RetCam să fie printre aparatele de top folosite de excepţionalii medici ai secţiei.


Evenimentul de ieri a fost, de altfel, şi un prilej pentru a vizita, în premieră, viitoarea clădire a Secţiei de Terapie intensivă nou-născuţi pe care Asociaţia Inima Copiilor o construieşte în parteneriat cu Fundaţia Vodafone şi cu mult-mult ajutor de la mulţi prieteni. Secţia, care va fi gata anul acesta, are aproximativ 1.600 mp împărţiţi pe 4 niveluri şi va putea primi de două ori mai mulţi pacienţi, în condiţii mult mai bune decât îi permite spaţiul în prezent.

Mai multe detalii pe: www.andreigligor.ro si pe www.facebook.com/andreigligor.ro

Info:
RetCam
Pentru a putea aborda corect şi eficient problema afecţiunilor retiniene la copii, Spitalul de copii Marie Curie din Bucureşti are nevoie de un scanner retinian performant.


RetCam Fundus Camera va fi folosit pentru diagnosticarea precisă şi precoce a copiilor - în special a celor născuţi prematur - înainte ca retinopatiile de care suferă să se agraveze, ducând la dezlipiri de retină şi chiar orbire.


RetCam Fundus Camera culege informaţii detaliate de pe retina, imagini ce vor fi analizate de medici - local sau la distanţă, prin telemedicina - pentru stabilirea diagnosticului şi a tratamentului optim. Impreună cu alte dispozitive care există la Marie Curie (oftalmoscopul, laserul retinian), RetCam va fi folosit de doi medici competenţi şi instruiţi, pentru salvarea de la orbire a sute de copii.


Scannerul va intra în dotarea Secţiei de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul Marie Curie din Bucureşti şi va fi folosit pentru examinarea a cel puţin 200 de nou-născuţi în fiecare an, dar va fi utilizat cu eficienţa şi pentru pacienţi de vârste mai mari.

Andrei Gligor
Andrei Gligor, un atlet de 35 de ani, membru al RoClub Maraton, a practicat de mic diverse sporturi pentru propria sănătate. A început să alerge pe distanţe lungi la începutul lui 2011, prima lui cursă de 42.195 km, pentru care s-a pregătit cu perseverenţă vreme de 7 luni, fiind chiar Maratonul Clasic din Atena.


A participat la alte 5 maratoane în România, Londra, Roma, numeroase curse şi crosuri, cea mai lungă dintre ele fiind cursa de 70 de kilometri a Transmaratonului, organizată în 2012 pe Transfăgărăşan.


S-a alăturat în 2012 Asociaţiei Inima Copiilor participând la campania 'În pas cu Paul' şi a continuat să susţină cauza nou-născuţilor cu probleme şi prin proiectul care s-a încheiat ieri, proiect în urma căruia, la Spitalul Marie Curie va ajunge un scanner de retină performant. Capătul cursei lui Andrei ar fi trebuit să fie Sahara Marathon - proiectul nostru s-a numit 'Andrei Gligor până în Sahara' - dar, cum turbulenţele din Algeria au amânat cursa din deşert, nu puteam găsi un loc mai potrivit pentru acest maraton final, decât viitoarea Secţie de terapie intensivă nou-născuţi de la Marie Curie.

Asociaţia Inima Copiilor
Asociaţia Inima Copiilor este o asociaţie non-profit pentru ajutoarea copiilor, în special a celor cu probleme cardiace. Cele mai recente proiecte Inima Copiilor sunt: construcţia şi dotarea primului Departament de cardiochirurgie dedicat exclusiv copiilor şi modernizarea Sectiei de cardiologie de la Spitalul de copii Marie Curie din Bucureşti.
În vara lui 2012, Inima Copiilor a început, în parteneriat cu Fundaţia Vodafone, extinderea şi modernizarea Secţiei de Terapie intensivă nou-născuţi la acelasi spital. Secţia nouă va deveni funcţională în 2013.

www.inimacopiilor.ro / www.facebook.com/asociatia.inima.copiilor

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!