Raport european cu privire la accesul la tratamentul cancerului colorectal

on . . Accesări: 1917

Statele europene trebuie să dezvolte strategii naţionale în domeniul oncologiei care să includă prevenţia şi tratamentul cancerului colorectal, iar guvernele trebuie să aibă strategii publice menite să reducă incidenţa cancerului şi să deruleze campanii de informare care să prezinte factorii de risc şi să evidenţieze importanţa prevenţiei, se arată într-un raport al EuropaColon.
Documentul 'Framework for Improving Outcomes for Patients with Colorectal Cancer (CRC) in Europe' a fost lansat la Bruxelles, pe 13 noiembrie 2012, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Parlamentul Europei, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Raportul prezintă o serie de recomandări ce se bazează pe modalităţile în care sunt trataţi pacienţii cu cancer colorectal în Europa.

Analiza, realizată de EuropaColon şi asociaţiile de pacienţi membre din Belgia, Bosnia, Cipru, Finlanda, Republica Ceha, Germania, Olanda, Ungaria, Lituania, Macedonia, Portugalia, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania si Marea Britanie, identifică diferenţe majore în ceea ce priveşte accesul la tratament şi inegalităţi majore în îngrijirile de sănătate, între statele membre ale Uniunii Europene.
Documentul face o serie de recomandări ce trebuie implementate rapid şi eficient, cu scopul de a promova o nouă abordare a prevenţiei, diagnosticului precoce şi tratamentului cancerului colorectal.

Aceste recomandări includ structuri specifice în domeniul oncologiei, astfel că fiecare stat membru trebuie să dezvolte o strategie naţională în domeniul oncologiei care să includă prevenţia şi tratamentul cancerului colorectal.
La aceasta trebuie adăugat, în fiecare ţară, un registru naţional de cancer care să publice anual statistici relevante pentru managementul bolii, care să permită comparaţii la nivel internaţional.
În legătură cu prevenţia şi diagnosticul, se recomandă ca guvernele să aibă strategii publice menite să reducă incidenţa cancerului şi să deruleze campanii de informare care să prezinte factorii de risc şi să evidenţieze importanţa prevenţiei. Mai mult decât atât, fiecare ţară trebuie să implementeze programe de screening pentru cancerul colorectal, în conformitate cu recomandările europene.

Citeste si: Medicament anticancer capabil sa trateze scleroza in placi

Referitor la tratamentul pacienţilor cu boală incipientă, documentul solicită dezvoltarea de protocoale naţionale pentru managementul pacienţilor cu cancer colorectal şi cere ca asociaţiile de pacienţi să fie recunoscute pentru rolul lor în oferirea de suport pentru pacienţi şi familiile lor.
Pentru managementul pacienţilor cu boală avansată se recomandă existenţa unor centre de excelenţă în tratarea cancerului colorectal, care să fie la dispoziţia pacienţilor şi care să fie incluse într-o reţea europeană. Mai mult decât atât, pacienţii trebuie să aibă la dispoziţie toate informaţiile legate de tratamentele disponibile.

Raportul recomandă realizarea unor protocoale naţionale pentru managementul simptomelor bolii şi implementarea protocoalelor naţionale, astfel încât toţi pacienţii care au nevoie să poată avea acces la îngrijiri paleative.
Referitor la suportul pentru persoanele afectate de cancerul colorectal se recomandă dezvoltarea strategiilor naţionale în domeniul cancerului colorectal care trebuie realizate cu suportul pacienţilor, aparţinătorilor şi asociaţiilor de pacienţi, care pot oferi informaţii valoroase despre nevoile reale ale pacienţilor.

În cadrul evenimentului, europarlamentarul român Petru Luhan a cerut realizarea unui cadru legislativ corect care să reducă diferenţele dintre accesul la tratamentul cancerului colorectal în ţările membre ale Uniunii Europene.
Două personalităţi în domeniul gastroenterologiei, prof. Eric van Cutsem, de la Universitatea din Leuven şi prof. Luc J. Colemont (Belgia) au evidenţiat provocările actuale şi soluţii potenţiale cu privire la prevenţia şi tratamentul cancerului colorectal.
Jola Gore-Booth, directorul general al EuropaColon a întărit ideea ca toţi cei implicaţi - pacienţi, medici, industrie şi guverne - să colaboreze pentru obţinerea de rezultate benefice pentru pacienţi.
În România, 5.200 de români mor anual de cancer colorectal.

Ministerul Sănătăţii a identificat 100 de produse medicamentoase cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionarea unităţilor sanitare publice cu paturi.


Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România atrage atenţia asupra faptului că, în ţara noastră, pacienţii cu cancer colorectal, pe lângă faptul că sunt diagnosticaţi tardiv, mai au şi neşansa de a nu găsi tratamentele necesare bolii, acestea lipsind de pe piaţa românească.
În cele mai multe cazuri, pacienţii care au nevoie de tratamente de ultimă generaţie sunt puşi pe o listă de aşteptare până când autorităţile găsesc fondurile necesare tratamentului lor.
Mai mult decât atât, există posibilitatea ca medicamentele de care aceşti pacienţi au nevoie să nu fie accesibile, deoarece în România nu au mai fost actualizate de aproape 5 ani listele de medicamente gratuite şi compensate.

sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!