Fumatul şi hipoglicemia severă

on . . Accesări: 4260

Fumătorii cu diabet zaharat tip 1 au un risc de aproximativ 2.6 ori mai mare de a face episoade severe de hipoglicemie în comparaţie cu ceilalţi diabetici cu DZ tip 1 care nu au fumat niciodată, susţin datele unui nou studiu publicat în numărul din luna iunie a revistei Diabetes Care. “ A fost deja raportat, în studii clinice anterior efectuate, faptul că fumatul se asociază cu hipoglicemia însă fără a fi notată o legătură cu hipoglicemia severă în studiile populaţionale” – notează Dr. Ronald Klein de la University of Wisconsin-Madison.
 Ipoteza implicării fumatului în hipoglicemia severă se bazează pe efectul pe care îl are asupra reglării activităţii hormonale şi asupra clearance-ului insulinei. În studiul lor cercetătorii au urmărit asocierea dintre hipoglicemia severă şi fumat la 537 de subiecţi fumători înrolaţi în Wisconsin Epidemiologic Study pentru retinopatia diabetică, subiecţi care au făcut parte din ultima parte a fezei de examinare care s-a derulat în perioada 2000 – 2001.
 Autorii au definit hipoglicemia severă ca: cel puţin un episod de pierdere a cunoştinţei sau de spitalizare nocturnă care a survenit pe o perioadă de un an, anterior fazei de examinare. Participanţii la studiu au fost clasificaţi ca pacienţi care nu au fumat niciodată dacă au fumat mai puţin de 100 de ţigări pe tot parcursul vieţii, fumători actuali dacă au fumat peste 100 de ţigări şi continuă să fumeze şi fumători în antecedente dacă au fumat peste 100 de ţigări dar s-au lăsat de fumat. Vârsta medie a lotului a fost de 45.3 ani, durata medie a diabetului de 31.3 ani şi valoarea medie a hemoglobinei A1C de 7.8%. Per total 57.7% din participanţi nu au fumat niciodată, 27.0% au fumat în antecedente şi 15.3% erau fumători actuali.
 Cel puţin un episod de hipoglicemie severă a fost raportat de 78 de pacienţi (14.5% din subiecţi), însă fumătorii curenţi au prezentat o probabilitate mai mare de a suferi de acestă complicaţie. Rezultatele unei analize multivariate indică faptul că cei care fumează au avut un risc de 2.60 de ori mai crescut de a face episoade de hipoglicemie severă.
 Echipa doctorului Klein sugerează faptul că fumatul creşte riscul de hipoglicemie prin deteriorarea clearance-ului insulinei, fapt care determină hiperinsulinemie şi creşte riscul hipoglicemiei postprandiale sau prin înrăutăţirea controlului metabolic.
 
 Diabetes Care 2007;30:1437-1441.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!