Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a declarat că sume de bani care provin din programul destinat dezvoltării resurselor umane - POSDRU- din exerciţiul bugetar 2007-2014 ar putea fi folosite pentru specializarea unor medici tineri români în chirurgia cardiacă infantilă.
În cadrul aceluiaşi proiect, câteva mii de copii născuţi cu malformaţii la inimă ar putea fi operaţi, primind astfel o nouă şansă.
"Avem câteva economii, cam un miliard de euro au fost economii pe POSDRU. Acum mai sunt câteva sute de milioane de euro pe care noi le folosim la finanţarea unor proiecte la care poate nimeni nu s-ar fi gândit că se pot finanţa din POSDRU. Unul este un proiect al meu de suflet cu acei copii care, din păcate, mor anual. Sunt 3.000 de copii care mor anual pentru că se nasc cu malformaţii la inimă şi nu au şanse să fie operaţi în ţară", a afirmat Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă.
El a explicat că în România există şase centre în care se pot efectua asemenea operaţii - la Iaşi, Cluj, Braşov, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti -, dar dintre acestea doar două funcţionează, din cauza lipsei de specialişti.
"Funcţionează doar cel de la Târgu Mureş şi cel din Bucureşti. Restul, chiar dacă sunt dotate, nu au medici care să facă acest lucru. (...) Vreau să ne gândim la ceea ce este astăzi în România, la problemele noastre curente. Şi de asta am spus, luăm bani din POSDRU, aducem de afară sau din România medicii care au pregătirea necesară care să îi pregătească pe ai noştri pe această zonă şi care împreună să opereze cei 3.000 de copii. Deci ce facem - finanţăm o dată pregătirea medicilor pentru viitoarele situaţii de acest gen şi, pe de altă parte, operăm acum acei copii pentru a avea o şansă la viaţă", a spus Eugen Teodorovici.
O altă idee enunţată de ministrul Fondurilor Europene privind strategia de folosire a fondurilor europene care vin prin programul operaţional destinat dezvoltării resurselor umane este aceea de a cere beneficiarilor proiectelor să presteze anumite munci în folosul comunităţii.
"Vreau foarte mult să aducem banii din viitorul POSDRU, viitorul capital uman, către zona de piaţă. Adică, pe de o parte, nu mai finanţăm, ca şi concept, ca şi idee, asistaţii social. Nu trebuie să mai fie doar finanţaţi. Ei trebuie să dea ceva comunităţii din care provin. Iei un asistat, foarte bine, iarna să dea zăpada, vara să lucreze la spaţii verzi. Deci nu mai trebuie să încurajăm nemunca", a afirmat Eugen Teodorovici.
El a făcut referire şi la alte proiecte ce vor fi lansate până la sfârşitul anului şi a dat exemplul unuia care se va lansa curând, destinat susţinerii forţei de muncă din fostele zone industriale ale României, ce au mari probleme sociale. Proiectul respectiv beneficiază de o finanţare de 140 de milioane de euro şi are ca scop reconversia profesională.
"Cu aceste fonduri ne adresăm către Valea Jiului, Roşia Montană, Câmpia Turzii, toate aceste zone care au fost afectate negativ. Şi banii aceştia pot fi folosiţi, pe de o parte, de şomeri pentru a fi pregătiţi şi, subvenţionând locurile de muncă, pentru cei care menţin locurile de muncă pentru ei, pentru reconversie profesională, pentru angajatorii care să-i pregătească pe altceva în loc să-i concedieze, pentru copiii care părăsesc timpuriu şcoala", a spus ministrul Fondurilor Europene.
Eugen Teodorovici a participat miercuri, la Cluj-Napoca, la o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri la o dezbatere privind sustenabilitatea măsurilor luate de Guvern în sprijinul mediului de afaceri şi al societăţii civile. La dezbatere au fost invitaţi reprezentanţi ai IMM-urilor din zonă, ai ONG-urilor, precum şi beneficiari ai programului POSDRU şi POSCCE. La întâlnire a participat şi Aurelia Cristea, ministrul delegat pentru Dialog Social.
Sursa: AGERPRES