Spitalul de Pediatrie din Sibiu, primul din România unde copiii vor fi trataţi acasă ca în străinătate

on . . Accesări: 1874

 

 

 

Profesorul Mihai Neamţu, directorul medical al Spitalului de Pediatrie de la Sibiu, că de acum înainte, copiii cu boli neurologice nu vor mai fi nevoiţi să fie internaţi în spitale de top din Europa, putând beneficia în acest spital de cele mai performante aparate şi de ajutorul celor mai buni specialişti neurologi din străinătate, care îi vor ajuta prin intermediul primului Centru de cercetare şi telemedicină în bolile neurologice la copii.

Centrul de cercetare şi telemedicină, dar mai ales aparatele ce vor fi cumpărate - multe din ele, în premieră pentru un spital public, de copii, din România - sunt posibile după ce miercuri, la Sibiu a fost semnat un contract în valoare de zece milioane de euro, din care nouă milioane, fonduri europene nerambursabile, restul de un milion, fiind contribuţia Primăriei.


"O viaţă întreagă am visat la un spital aşa cum se pare că o să-l avem. (...) Sibiul va avea unul din cele mai (...) bine dotate spitale din România. Acest centru de cercetare şi telemedicină în bolile neurologice la copii va însemna un unicat în România", a explicat profesorul Mihai Neamţu, directorul medical al Spitalului de Pediatrie de la Sibiu.

Acesta a explicat că, în Spitalul de Pediatrie din Sibiu sunt au fost investigaţi, consultaţi, analizaţi, internaţi, în total peste 100.000 de copii din judeţul Sibiu şi judeţele învecinate. De anul viitor, copiii vor avea o dotare în premieră pentru multe spitale de la noi din ţară, Spitalul de Pediatrie fiind clasat în primele trei de profil, din ţară, ca performanţă, cu o rată a mortalităţii de 0,15 % în 2013, adică 19 decese la peste 12.000 de pacienţi.
"Efectiv, dotarea acestui centru este de excepţie, majoritatea aparatelor care vor intra în acest centru, sunt unicate. Am să exemplific doar cu aparatul de imagistică de rezonanţă magnetică, este vorba de un aparat de 3 Tesla, care nu există în România. Noul centru va avea cinci compartimente", a spus profesorul Mihai Neamţu, directorul medical al Spitalului de Pediatrie de la Sibiu..
Potrivit acestuia, zilnic, la Sibiu, la Pediatrie este internat cel puţin un copil cu convulsii, care necesită specialist neurolog.

Noul centru va însemna şi 30 noi locuri de muncă pentru profesionişti neurologi pediatrii, în prezent existând doi specialişti neurologi angajaţi. Potrivit directorului general al Spitalului de Pediatrie, Alexandru Mihuţ, cea mai mare lipsă de personal este la asistentele medicale, există un deficit de 27 % din totalul de 180 de posturi. Problema Spitalului de Pediatrie este că salariile sunt prea mici pentru asistentele medicale preferă să lucreze în străinătate. La Pediatria din Sibiu există 185 de paturi, potrivit directorului general.
"Nu mai sunt asistente. Chiar dacă avem şcoală de asistente la Sibiu, pleacă în străinătate unde sunt mai bine plătite. (....) Singura secţie deficitară este Urgenţa, unde ne mai trebuie medici", a spus directorul Spitalului de Pediatrie, Alexandru Mihuţ.

Practic, noul centru ce va fi amenajat va însemna o extindere a construcţiei existente, în aproape toată curtea, plus mansardare.
Spitalul de Pediatrie de la Sibiu a reuşit să facă trei proiecte europene şi să beneficieze în total de aproape 13 milioane de euro.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!