Ghid clinic pentru folosirea vaccinului anti-HPV în prevenţia cancerului cervical - continuare

on . . Accesări: 7148

”Conform rezultatelor promiţătoare din studiile de fază II şi III, în cazul în care durata imunităţii este destul de lungă sau dacă poate fi extinsă în mod adecvat prin repetarea vaccinărilor, femeile care au beneficiat de imunizarea profilactică au morbiditatea şi mortalitatea legate de bolile ano-genitale HPV-asociate mai scăzute”, notează autorii noului ghid clinic despre aplicarea vaccinului anti-HPV (human papillomavirus). „Speranţele legate de vaccinurile profilactice pot fi atinse din punctul de vedere al sănătăţii publice numai dacă vaccinarea poate fi realizată şi la femeile cu o accesibilitate mai problematică la serviciile de screening.”
 Noul ghid mai conţine câteva recomandări de screening, cum ar fi consultul ginecologic preventiv, în cursul căruia se poate discuta şi opurtunitatea vaccinării anti-HPV şi se poate efectua un test Papanicolau la pacientele active din punct de vedere sexual. Testarea HPV nu este recomandată înaintea vaccinării.
 Pentru a încuraja folosirea vaccinului, autorii recomandă ca autorităţile de sănătate publică, respectiv politica sanitară să facă posibil accesul tuturor grupuri etnice şi socioeconomice la tratamentul profilactic. Pentru maximalizarea complianţei pacientelor, strategiile de vaccinare ar trebui să includă coadministrarea cu alte vaccinuri recomandate în perioada adolescenţei, din momentul în care vor fi disponibile date suficiente despre siguranţa acesteia.
 Efectuarea unor vizite neperiodice, cum ar fi în cazul unor îmbolnăviri minore, sau cu ocazia examinărilor obligatorii pentru cele care fac sport, respectiv posibilităţile alternative de vaccinare sunt recomandate pentru adolescentele care nu au accesibilitate la sistemul sanitar preventiv standard.
 Totodată, ghidul recomandă educarea cadrelor sanitare, a părinţilor, a adolescentelor şi a femeilor tinere în ceea ce priveşte prevenţia şi identificarea precoce a cancerului de col uterin, inclusiv necesitatea screening-ului regulat, chiar şi după vaccinare.
 Efectul protector al vaccinării aplicate cu succes la adolescentele şi femeile tinere care probabil nu vor efectua în mod regulat screening-ul Papanicolau va avea un impact mai mare decât cel obţinut la pacientele care au acces şi la această strategie preventivă, concluzionează autorii. „Chiar dacă este introdusă şi aplicată vaccinarea anti-HPV pentru profilaxia cancerului cervical, screening-ul regulat al femeilor va rămâne crucial, indiferent dacă ele au fost sau nu vaccinate.”
 
CA Cancer J Clin. 2007;57:7-28.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!