Ghid clinic pentru folosirea vaccinului anti-HPV în prevenţia cancerului de col uterin

on . . Accesări: 7618

Societatea Americană de Cancer (American Cancer Society, ACS) a publicat noul ghid clinic care vizează folosirea profilactică a vaccinului anti-HPV (human papillomavirus) în prevenţia neoplaziei cervicale intraepiteliale (cervical intraepithelial neoplasia, CIN) şi a cancerului de col uterin. Noul ghid, apărut în revista CA: Cancer Journal for Clinicians precizează cine şi la ce vârstă trebuie vaccinată, rezumând şi implicaţiile pentru screening, conform evidenţelor existente.
 „Screening-ul pentru cancerul de col uterin a redus în mod semnificativ incidenţa neoplasmului de col cu celule scuamoase”, notează dr. Debbie Saslow, PhD, de la Societatea Americană de Cancer din Atlanta, Georgia şi colegii ei în noul ghid care a fost revăzut ultima dată în 2002. De atunci au fost dezvoltate şi testate în trialuri clinice două vaccinuri împotriva celor mai comune tipuri de HPV cancerigene.
 Recomandările specifice pentru vaccinarea anti-HPV sunt următoarele:
– Este recomandată vaccinarea de rutină a fetelor cu vârsta de 11 şi 12 ani
– Fetele pot fi vaccinate de la vârsta de 9 ani
– Administrarea vaccinului anti-HPV este recomandată pentru adolescentele de 13-18 ani în cazul în care s-a omis o vaccinare sau pentru a termina seria de administrare a vaccinului.
– În prezent nu sunt dovezi suficiente pentru a recomanda/contraindica vaccinarea universală a femeilor cu vârsta de 19-26 ani. Decizia în cazul acestor femei trebuie luată după evaluarea riscului expunerii precedente la HPV şi a beneficiilor potenţiale ale vaccinării. În mod ideal, vaccinul anti-HPV poate fi administrată înainte de expunerea potenţială la infecţia genitală de HPV, pentru că beneficiile potenţiale scad împreună cu creşterea numărului partenerilor sexuali.
– În prezent vaccinarea anti-HPV nu este recomandată femeilor cu vârsta de peste 26 de ani sau bărbaţilor.
– Screening-ul pentru CIN şi cancerul cervical trebuie continuat atât la femeile nevaccinate cât şi la cele vaccinate, conform actualului ghid al detectării precoce publicat de ACS.
 
Vom continua...
 
CA Cancer J Clin. 2007;57:7-28.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!