Statusul epileptic non-convulsiv din comă

on . . Accesări: 7238

Statusul epileptic „electric” din comă nu este ceva neobişnuit şi apare aproape la un procent de 8% al pacienţilor care se află în comă şi care nu prezintă nici un semn clinic de criză. Diagnosticul este deseori discutabil, deoarece descărcările electrice periodice şi pattern-urile trifazice „encefalopatice” în multe cazuri sunt interpretate ca şi status epileptic electric, în timp ce acestea indică de obicei o leziune sau disfuncţie corticală difuză. Statusul epileptic non-convulsiv din comă poate să apară în următoarele trei cazuri: la cei cu status epileptic convulsiv, la cei care prezintă semne clinice minime ale activităţii epileptice şi la unii bolnavi care nu au nici un semn clinic.
 Statusul epileptic convulsiv poate să prezinte ca şi o parte a evoluţiei sale manifestări clinice subtile, cu activitate motorie minimă, dar cu activitate electrică prezentă. Această manifestare necesită tratament agresiv cu anestezie profundă şi cu administrarea concomitentă a medicamentelor antiepileptice.
 Asocierea statusului epileptic electric cu activitate motorie minimă apare deseori în legătură cu hipoxia cerebrală şi are un prognostic nefavorabil, dar aplicarea terapiei agresive cu benzodiazepine, fenitoină şi anestezie generală este probabil justificată, pentru că dovezile puţine existente sugerează că un asemnea tratament îmbunătăţeşte rezultatele.
 Statusul epileptic electric fără semne clinice evidente este dificil de interpretat; poate să reprezinte atât status epileptic cât şi leziune corticală difuză. Deoarece aceşti pacienţi au un prognostic nefavorabil, este recomandat tratamentul agresiv cu speranţa că acesta va îmbunătăţi rezultatele clinice.
 Există un grup de pacienţi care prezintă mişcări repetitive dar fără semne de criză epileptică pe EEG, la care tratamentul antiepileptic şi sedarea agresivă nu sunt recomandate.
 
Sursa: http://www.e-epilepsy.org.uk/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!