Avem o noua lista de Medicamente Compensate dar in care vor aparea schimbari incepand cu 1 iulie 2013

on . . Accesări: 3924

Conform Casei Nationale de Asigurari de Sanatate aceasta este lista Medicamentelor Gratuite si Compensate pe anul 2013. De aceste medicamente beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate incepand cu data de 01.01.2013, cu modificarile si completarile ulterioare.

www.postamedicala.ro/Lista-medicamente-CNAS-ianuarie-2013.pdf

„Lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată din anul 2008. Pentru modificarea ei este nevoie de o nouă hotărâre de Guvern.“, ne-a declarat Bianca Găicean, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Arad.


Un asemenea proces va prelungi perioada de aşteptare. Medicii speră totuşi ca această nouă metodologie de evaluare să fie publicată şi să fie finalizată până la sfârşitul acestui trimestru în aşa fel încât în trimestrul doi al acestui an să se poată face evaluarea medicamentelor, iar noi medicamente în lista de compensate şi gratuite să existe începând chiar cu 1 iulie 2013.


Începând cu 2008, aproximativ 80 de molecule noi au fost evaluate şi propuse spre intrare în sistemul de rambursare şi comensare. În plus, există şi o extensie a unor indicaţii terapeutice pentru mai mult de 50 de molecule care sunt incluse deja în schemele de tratament de la noi.


Noile molecule nu pun în pericol produsele din actuala listă, cu toate că unele dintre acestea ar putea fi înlocuite, întrucât au efecte secundare sau sunt mai puţin eficiente. Introdu­cerea unor noi medicamente pe lista compensatelor şi gratuitelor nu va afecta în vreun fel bugetul sănătăţii. Sunt mulţi factori care ar putea interveni în actualizarea listei de molecule, în special cei de ordin financiar. Totuşi, în luna decembrie, a fost elaborat un ordin de ministru prin care s-a stabilit modalitatea de evaluare a medicamentelor noi, inovative şi a celor cu indicaţie terapeutică extinsă.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!