Examen pentru obţinerea de atestate

on . . Accesări: 24401

Ministerul Sănătăţii organizează la data de 28 septembrie 2005 examen pentru obţinerea de atestate conform prevederilor ordinului MS nr. 418/2005. În această sesiune se pot prezenta medicii, medicii dentişti şi farmaciştii care au efectuat pregătire teoretică şi practică până la data de 30.09.2005, cu respectarea condiţiilor stabilite de ordinul MSF nr. 418/2005 şi respectiv, conform normelor anterioare acestuia. Examenele se vor desfăşura în centrele universitare medicale acreditate de Ministerul Sănătăţii, în care s-au efectuat programele de studii complementare în vederea obţinerii de atestate.

Media minimă de promovare pentru obţinerea atestatelor este 7,00. 

. Pentru atestatele în:
Echografie generală,
Echografie obstetricală şi ginecologică,
Urgenţe Prespitaliceşti,
Radiodiagnostic maxilo-dentar,
Medicină de intreprindere,
Medicină şcolară,
pentru care pregătirea în vederea obţinerii atestatelor respective s-a efectuat prin cursuri organizate de Centrul Naţional de Perfecţionare Postuniversitară a Medicilor, Farmaciştilor, altui personal cu studii superioare şi Asisţentilor Medicali sau prin cursuri organizate de universităţi, dar cu aceeaşi durată de pregătire, înscrierea candidaţilor la examen se face la direcţiile de sănătate publică judeţene şi respectiv a municipiului Bucureşti (str. Avrig nr. 72-74, sector 2) în perioada 29 august – 9 septembrie 2005, inclusiv.

După terminarea înscrierilor, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor transmite Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar, str. Bodeşti nr. 1, sector 2 Bucureşti, tabelele nominale cu candidaţii înscrişi, până la data de 12 septembrie 2005, pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Tabelele originale cu candidaţii, însoţite de adresa cu semnături şi discheta, se vor transmite prin prioripost la Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar, str. Bodeşti nr. 1 sector 2, Bucureşti, până la data de 14 septembrie 2005.

Tabelele vor cuprinde următoarele rubrici:
1. Judeţul
2. Atestatul
3. Pregătirea:
   a. durata cursului şi anul efectuării 
   b. durata stagiului practic (unde este cazul) 
   c. Numărul de examinări efectuate conform cerinţelor atestatului
4. Numele şi prenumele candidatului
5. Data naşterii
6. Locul naşterii
7. Locul de muncă
8. Funcţia (medic primar, specialist, medic de medicină generală)
9. Specialitatea
10. Centrul universitar unde solicită să susţină examenul
11. Seria şi numărul chitanţei de plată a taxei de examen

La adresa de internet www.perfmed.ro direcţiile de sănătate publică vor găsi un model de fişier Excel şi instrucţiuni de completare şi transmitere a acestuia.
Intreaga responsabilitate a completării corecte a datelor din tabel, revine direcţiilor de sănătate publică.
La aceste examene se pot prezenta:
1) pentru atestatul în ECHOGRAFIE GENERALÃ
- medicii specialişti sau primari, care au urmat un curs teoretic cu durata de 3 luni prin Centrul Naţional de Perfecţionare Postuniversitară a Medicilor, Farmaciştilor, altui personal cu studii superioare şi Asistenţilor Medicali sau UMF urmat de un stagiu practic de minimum 3 luni în care au efectuat minimum 1000 echografii sub îndrumarea unui medic având competenţă în echografie generală.
- conform ordinului MSF nr. 923/19.12.2001, anexa nr. 8, se pot prezenta şi medicii de medicină generală cu drept de liberă practică, care îndeplinesc condiţiile stabilite mai sus.
Examenul va consta din trei probe:
- prima probă practică pe bolnav (eliminatorie, cu nota minimă de promovare 6,00);
- probă teoretică scrisă, sub forma de test grilă, cu 50 întrebări cu raspunsuri multiple, tip complement simplu, din tematică;
- a doua probă practică de patologie echografică pe videocasetă.
Tematica de examen este cea publicată în “Viaţa Medicală” nr.45/06.11.1992 cu modificările din anul 1993.

2) Pentru atestatul în ECHOGRAFIE OBSTETRICALÃ ªI GINECOLOGICÃ
- medicii specialişti sau primari obstetrică-ginecologie care au urmat un curs teoretic, cu durata de 3 luni, în centrele universitare Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, urmat de un stagiu practic de minimum 3 luni, în care au efectuat 500 examinări echografice sub supravegherea unui medic având competenţa în echografie obstetricală şi ginecologică.
Examenul va consta din patru probe:
- prima probă practică constă din evidenţierea de către candidat a doua elemente de biometrie fetală, a două elemente de morfologie fetală şi aprecierea frecvenţei cardiace fetale (probă eliminatorie, cu calificativ admis/respins);
- probă scrisă tip grilă, cu 50 întrebări;
- a doua probă practică – recunoaşterea pe secţiuni echografice, efectuate de comisie, a unor elemente de morfologie fetală şi de examinare ginecologică;
- a treia probă practică – găsirea şi recunoasterea unui organ abdominal de către candidat.

Tematica de examen este cea publicată în “Viaţa Medicală” nr.13/02.04.1993.
3) Pentru atestatul de MEDICINÃ DE INTREPRINDERE.
- medicii de medicină generală/ primari/specialişti medicină de familie/medicină generală care îşi desfăşoară activitatea în intreprinderi sau au contracte cu intreprinderi şi care au absolvit un program de pregătire teoretică şi practică de minimum 200 ore, efectuat în ultimii 5 ani, conform ordinului MSF nr.875/2002, pregătire atestata prin certificat eliberat de CNPPMFAM sau UMF.

Examenul va consta dintr-o probă probă scrisă şi o probă practică din tematica publicată în anul 2002 de MS pe internet, adresa www.ms.ro.
4) Pentru atestatul de MEDICINÃ SCOLARA
- medicii specialişti sau primari în specialitatea medicină de familie/medicină generală precum şi medicii de medicină generală cu drept de liberă practică care au urmat o pregătire de un an, reprezentând un curs de 12 săptămâni, în centrele uiniversitare medicale Bucureşti, Craiova, Cluj şi Sibiu şi certificat de CNPPMFAM.

Examenul va consta dintr-o probă probă scrisă şi o probă practică din tematica pregătirii efectuate.
5) Pentru atestatul în RADIODIAGNOSTIC MAXILO-DENTAR
- medicii specialişti şi primari în specialitatea stomatologie generală, ortodonţie sau chirurgie oro-dentară care au urmat curs şi pregătire practică cu durata de 3 luni în radiodiagnostic maxilo-dentar prin CNPPMFAM sau UMF, în centrele universitare Bucureşti şi Cluj, conform ordinului MSF nr.923/2001;
- se pot prezenta şi medicii stomatologi cu drept de liberă practică daca au efectuat pregătirea mai sus mentionata (conf.ordinului MSF nr.923/2001, anexa nr. 8);
Examenul va consta din două probe:
- o probă scrisă şi o probă practică din tematica pregătirii efectuate.

6) Pentru atestatul în URGENTE PRESPITALICESTI
- medicii de medicină generală cu drept de liberă practică precum şi medicii specialişti sau primari de medicină generală/medicină de familie, care au efectuat curs şi pregătire practică cu durata de 6 luni în centrele universitare Bucureşti ,Cluj, Constanta, Craiova, Tg. Mures şi Timisoara, certificate de CNPPMFAM.
Examenul va consta din doua probe:
- o probă scrisă şi o probă practică din tematica pregătirii efectuate.
 
B. Pentru celelalte atestate,
pentru care pregătirea s-a efectuat atat prin cursuri organizate de Centrul Naţional de Perfecţionare Postuniversitara a Medicilor, Farmaciştilor, altui personal cu studii superioare şi Asistenţilor Medicali conform prevederilor curriculare ale programului de pregătire, dar şi prin cursuri postuniversitare completate de stagii practice cu respectarea conditiilor stabilite de ord. MS nr. 923/2001, pentru care candidatii vor prezenta şi avizul coordonatorului de program (daca este cazul), înscrierea candidatilor la examen se va face la Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar str. Bodesti nr. 1, sector 2, Bucureşti, telefon: 255.15.74., în perioada 29 august – 09 septembrie 2005 inclusiv.

La examenele pentru aceste atestate se pot prezenta:

1) Pentru atestatul în CHIRURGIE LAPAROSCOPICA GINECOLOGICA.
- medicii specialişti sau primari obstetrica-ginecologie care au efectuat un curs teoretic, cu durata de 2 luni, dublat de stagii practice, în total 6 luni în centre universitare medicale.
Examenul va consta din doua probe: - probă scrisă şi probă practică din tematica programei de pregătire.
2) Pentru atestatul în HISTEROSCOPIE GINECOLOGICA.
- medicii specialişti sau primari obstetrica-ginecologie care au efectuat o pregătire prin curs teoretic şi stagii practice, cu durata de 3 luni, în centre universitare medicale.
Examenul va consta din doua probe: - probă scrisă şi probă practică din tematica programei de pregătire.
3) Pentru atestatul în COLPOSCOPIE.
- medicii specialişti sau primari obstetrica-ginecologie care au efectuat o pregătire prin curs teoretic cu durata de 9 săptămâni (3 module de cate 3 săptămâni fiecare), în centre universitare medicale, urmat de un stagiu practic în care au efectuat minimum 300 de colposcopii sub supravegherea unui medic avand aceasta competenta.
Examenul va consta din doua probe: - probă scrisă şi probă practică din tematica programei de pregătire.
4) Pentru atestatul în ECHOCARDIOGRAFIE GENERALÃ
- medicii specialişti sau primari în specialitatea cardiologie, medicină interna, pediatrie, ATI sau medicină de urgenta care au absolvit 2 cursuri teoretice cu durata de 2 luni (incepatori şi avansati) în centre universitare medicale, urmate de un stagiu practic de 2 luni în care au efectuat minimum 200 echocardiograme M şi bidimensionale, precum şi 50 echo-Doppler sub supravegherea unui medic avand competenta în echocardiografie.
Examenul va consta din trei probe:
- probă practică (eliminatorie – nota minima 7,00);
- probă teoretică scrisă, sub forma de test grilă, cu 50 intrebari cu raspunsuri multiple
- probă practică – interpretare trasee (echo-M şi bidimensional şi echo-Doppler).

Tematica de examen este cea publicată în “Viaţa Medicală” nr.12/26.03.1993.
5) Pentru atestatul în ECHOCARDIOGRAFIE SPECIALÃ
- medicii specialişti sau primari în specialitatea cardiologie sau ATI care au obtinut competenta în echocardiografie generală şi au urmat o pregătire prin curs şi stagiu practic intr-un laborator de echocardiografie transesofagiana sub supravegherea sefului de laborator, în total 2 luni.
Examenul va consta din urmatoarele probe: - probă scrisă şi doua probe practice din tematica programei de pregătire.
6) Pentru atestatul în ECHOGRAFIE VASCULARÃ
- medici specialişti sau primari cardiologie, chirurgie vasculara, medicină interna care au efectuat curs şi pregătire practică cu o durata de 2 luni în centre universitare medicale.
Examenul va consta din urmatoarele probe: - probă scrisă şi doua probe practice din tematica programei de pregătire.
7) Pentru atestatul în ECHOGRAFIE ENDOCRINÃ
- medicii specialişti sau primari, în specialitatea endocrinologie, care au efectuat 3 module de cate 10 zile în decursul unui an, la Institutul de Endocrinologie “C.I.Parhon” Bucureşti, şi care au efectuat 1000 echografii ale glandelor endocrine, sub indrumarea unui medic avand competenta în echografie endocrina.
Examenul va consta din doua probe:
- probă scrisă
- o probă practică la aparat
Tematica de examen este cea aprobăta de Ministerul Sănătăţii în anul 1999.
8) Pentru atestatul în ENDOSCOPIE DIGESTIVA DIAGNOSTICÃ (ADULTI)
- medici specialişti sau primari în specialitatile gastroenterologie, ATI, medicină interna, medicină de urgenta , oncologie medicala şi chirurgie generală care au efectuat curs teoretic cu durata de 6 săptămâni în centrele universitare medicale: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iasi şi Timisoara, atestat prin certificat eliberat de CNPPMFAPSSAM sau UMF, stagiu practic de 18 săptămâni cu efectuarea a minimum 200 endoscopii digestive superioare, 100 sigmoidoscopii flexibile, 50 colonoscopii, 20 scleroterapii/bandari viscerale/hemostaza altor leziuni nonvariceale sub supravegherea unui medic cu competenta în endoscopie digestiva din centrele universitare medicale enumerate mai sus.
Dosarele vor avea avizul Societatii Romane de Endoscopie Digestiva.
Examenul va consta din doua probe: - probă scrisă şi probă practică din tematica programei de pregătire.
9) Pentru atestatul în ENDOSCOPIE DIGESTIVA DIAGNOSTICÃ (PEDIATRIE)
- medici specialişti sau primari în specialitatea pediatrie care au efectuat curs şi pregătire practică cu durata de 4 luni în centrul universitar medical Cluj.
Examenul va consta din doua probe: - probă scrisă şi probă practică din tematica programei de pregătire.
10) Pentru atestatul în GASTROENTEROLOGIE PEDIATRICA
- medici specialişti sau primari în specialitatea pediatrie care au efectuat curs şi pregătire practică cu durata de 3 luni în centrele universitare medicale Bucureşti şi Cluj.
Examenul va consta din doua probe: - probă scrisă şi probă practică din tematica programei de pregătire.
11) Pentru atestatul în CHIRURGIE LAPAROSCOPICA
- medici specialişti sau primari în specialitatea chirurgie generală care au efectuat curs şi pregătire practică în total 3 luni în centre universitare medicale.
Examenul va consta din doua probe: - probă scrisă şi probă practică din tematica programei de pregătire.
12) Pentru atestatul în CHIRURGIE ARTROSCOPICA
- medici specialişti sau primari ortopedie şi traumatologie, ortopedie pediatrica care au efectuat o pregătire prin cursuri şi stagii practice cu durata de 18 luni în centre universitare medicale.
Examenul va consta din doua probe: - probă scrisă şi probă practică din tematica programei de pregătire.
13) Pentru atestatul în EEG
- medicii specialişti şi primari în specialitatea neurologie, neurologie pediatrica, neurochirurgie care au efectuat pregătire de 3 luni prin curs şi stagiu practic, în care au efectuat minimum 200 trasee EEG atestate de seful sectiei respective.
Examenul va consta din doua probe pe baza tematicii prevazute în programele de curs şi stagiu practic: - probă teoretică scrisă şi probă practică.
14) Pentru atestatul în EMG
- medicii specialişti şi primari în specialitatea neurologie, neurologie pediatrica, neurochirurgie şi recuperare, medicină fizica şi balneologie, care au efectuat pregătire de 3 luni prin curs şi stagiu practic, în care au efectuat minimum 100 examinari EMG atestate de seful sectiei respective.
Examenul va consta din doua probe pe baza tematicii prevazute în programele de curs şi stagiu practic: - probă teoretică scrisă şi probă practică.
15) Pentru atestatul în ENDOSCOPIE BRONSICA
- medicii specialişti sau primari din specialitatile prevăzute de ordinul MSF nr.923/2001, respectiv ordinul MS nr. 418/2005 care au efectuat curs şi pregătire practică cu durata de 3 luni în endoscopie bronşică.
Examenul va consta din două probe:
- o probă scrisă şi o probă practică din tematica pregătirii efectuate.
16) Pentru atestatul în EXPLORARI FUNCTIONALE RESPIRATORII
- medicii specialişti şi primari pneumologie care au absolvit programul pentru obtinerea acestei competente cu durata de 2 luni:
- medicii specialişti şi primari de alte specialitati care au absolvit programul pentru obtinerea acestei competente cu durata de 3 luni.
Examenul va consta din doua probe: - o probă scrisă şi o probă practică din tematica pregătirii efectuate.
17) Pentru atestatul în PNEUMOLOGIE PEDIATRICA
- medici specialişti sau primari în specialitatea pediatrie care au absolvit programul de supraspecializare cu durata de un an, atestat prin certificat eliberat de CNPPMFAM.
Examenul va consta din doua probe: - o probă scrisă şi o probă practică din tematica pregătirii efectuate.
18) Pentru atestatul în TOMOGRAFIE COMPUTERIZATA
- medicii specialişti sau primari, în specialitatea radiologie şi imagistica medicala, care lucreaza în servicii de tomografie computerizata de minimum 3 luni şi care au absolvit un curs de 3 luni în acest domeniu, în tara sau în strainatate.
Examenul va consta din doua probe:
- probă scrisă sub forma de test grila, cu 50 intrebari, cu raspunsuri multiple. Notarea se face prin aditiune de puncte şi transformare în note (ex. Maximum 50 puncte = nota 10);
- o probă practică reprezentata de analiza filmelor a doua cazuri: unul de neuro şi unul de corp;
Tematica de examen este cea publicată în “Viaţa Medicală” nr.35/30.08.1991.
19) Pentru atestatul în imagistica prin REZONANTA MAGNETICA (IRM)
- medicii specialişti şi primari radiologie şi imagistica medicala cu competenta în tomografie computerizata, absolventi ai cursului IRM de 3 luni prin UMF Buc. sau a unui curs echivalent în strainatate (validat de Societatea de radiologie şi imagistica medicala), cu atestat de activitate practică supravegheata de 3 luni.
Examenul va consta din doua probe:
- probă teoretică – grila cu intrebari cu raspunsuri multiple (50) un punct pentru fiecare intrebare, durata o ora;
- probă practică.
Tematica de examen fost aprobăta de MSF în februarie 2003 şi publicată pe site-ul www.perfmed.ro
20) Pentru atestatul în SENOLOGIE IMAGISTICA (SI)
- medicii specialişti şi primari radiologie şi imagistica medicala s-au specialitati inrudite cu permis de exercitare a activitatii în mediu cu radiatii emis de CNCAN valabil la data înscrierii, absolventi ai unui curs de minimum o luna în tara sau strainatate ( diploma eliberata de UMF sau document extern , validat de Societatea de radiologie şi imagistica medicala), cu atestat de practică pentru minimum 50 mamografii şi 30 ecografii de san .
Examenul va consta din doua probe:
- probă teoretică – grila cu intrebari cu raspunsuri multiple (50) un punct pentru fiecare intrebare, durata o ora;
- probă practică .
Tematica de examen a fost aprobăta de MS în februarie 2003 şi publicată pe site-ul www.perfmed.ro
21) Pentru atestatul în ULTRASONOGRAFIE DOPPLER-CEREBRALA
- medicii specialişti şi primari în specialitatea neurologie, neurologie pediatrica, neurochirurgie, care au efectuat un modul de curs de 40 ore şi ulterior un stagiu practic în care au efectuat minimum 100 examinari ultrasonografice doppler, atestate de catre seful sectiei în care îşi desfăşoară activitatea.
Examenul va consta din doua probe pe baza tematicii prevazute în programele de curs şi stagiu practic: - probă teoretică scrisă şi probă practică.
22) Pentru atestatul în MANAGEMENTUL SERVICIILOR DE SÃNÃTATE
- medici specialişti sau primari care lucreaza în institutii medico-sociale din sistemul public sau privat şi care au parcurs un program de pregătire de l2 module cu durata de o saptamana în centrele universitare medicale Bucureşti, Cluj, Iasi, Tg. Mures şi Sibiu
- medicii specialişti care au obtinut diploma de master în Managementul Sănătăţii publice şi al serviciilor de sănătate, eliberata de UMF Buc. cu durata de pregătire de l an.
Examenul va consta din doua probe: probă scrisă şi probă orala (prezentarea unei lucrari personale).
23) Pentru atestatul în BIOSTIMULARE CU RADIATIE LASER DE JOASA PUTERE
- medici specialişti sau primari confirmati intr-o specialitate clinica care au efectuat o pregătire de 3 luni în centrul universitar Bucureşti, atestata prin certificat eliberat de CNPPMAFM.
Examenul va consta din doua probe pe baza tematicii prevazute în programele de curs şi stagiu practic: - probă teoretică scrisă şi probă practică.
24) Pentru atestatul în TERAPIA DURERII
- medici specialişti sau primari în specialitati clinice care au urmat o pregătire prin curs şi stagiu practic de 6 săptămâni în trei module în centrul universitar Bucureşti, atestata prin certificat eliberat de CNPPMFAM.
Examenul va consta din doua probe pe baza tematicii prevazute în programele de curs şi stagiu practic: - probă teoretică scrisă şi probă practică.
25) Pentru obtinerea atestatelor în : AUDIOLOGIE, CHIRURGIE ENDOSCOPICA O.R.L. LASER CHIRURGIE în O.R.L.
- medici specialişti sau primari în specialitatea O.R.L. care au efectuat pregătire prin cursuri şi stagii practice cu durata de 3 luni pentru competenta pe care o solicita.
Examenul va consta din doua probe pe baza tematicii prevazute în programele de curs şi stagiu practic: - probă teoretică scrisă şi probă practică.
26) Pentru atestatul în MEDICINÃ AEROSPATIALA
- medici specialişti sau primari confirmati intr-o specialitate clinica precum şi medici de medicină generală cu drept de liberă practică, care au urmat o pregătire prin curs şi stagii practice cu durata de 6 luni, atestata prin certificat eliberat de CNPPMFAM.
Examenul va consta din doua probe pe baza tematicii prevazute în programele de curs şi stagiu practic: - probă teoretică scrisă şi probă practică.
27) Pentru atestatul în MANAGEMENTUL MEDICAL AL DEZASTRELOR
- medici şi farmacisti specialişti sau primari precum şi medici de medicină generală, medici dentisti şi farmacisti cu drept de liberă practică care au efectuat curs şi pregătire practică cu durata de 3 luni, atestata prin certificat eliberat de CNPPMFAM.
Examenul va consta din doua probe pe baza tematicii prevazute în programele de curs şi stagiu practic: - probă teoretică scrisă şi probă practică.
28) Pentru atestatul în MANAGEMENTUL MEDICAL AL SPORTIVILOR
- medici specialişti sau primari în specialitatile recuperare, medicină fizica şi balneologie, ortopedie şi traumatologie, ortopedie pediatrica, medicină de familie, precum şi medici de medicină generală cu drept de liberă practică care au efectuat cursuri şi pregătire practică cu durata de 6 luni, atestata prin certificat eliberat de CNPPMFAM.
Examenul va consta din doua probe pe baza tematicii prevazute în programele de curs şi stagiu practic: - probă teoretică scrisă şi probă practică.
29) Pentru atestatul în PLANIFICARE FAMILIALA
- medicii specialişti sau primari medicină generală/medicină de familie care au efectuat programul de 6 luni pregătire în vederea obtinerii competentei în planificare familiala;
- medicii de medicină generală incadrati în cabinete de planificare familiala la data inceperii programului de pregătire.
- medicii specialişti sau primari în specialitatea obstetrica – ginecologie care lucreaza în cabinetele de planificare familiala.
Pregătirea s-a efectuat prin: 6 module de 5 zile, un stagiu practic de 5 săptămâni în cabinet de planificare familiala şi un stagiu practic de 3 luni în sectii de obstetrica-ginecologie.
Examenul va consta din doua probe:
- o probă scrisă şi o probă practică din tematica pregătirii efectuate.
30) Pentru obtinerea atestatelor in: HOMEOPATIE, ACUPUNCTURA, APIFITOTERAPIE, PENTRU MEDICI FARMACIE HOMEOPATA PENTRU FARMACISTI
a). Medicii care indeplinesc conditiile stabilite de ordinul MSF nr. 923/2001 sau ordinul MSF nr.418/2005, şi care au efectuat pregătire atestata de CNPPMFAPSSAM după cum urmeaza:
- acupunctura – 3 module a cate 3 săptămâni;
- homeopatie - 3 module a cate 3 săptămâni;
- apifitoterapie – 4 module a cate 2 săptămâni
b). Farmacistii care indeplinesc conditiile stabilite de ordinul MSF nr. 923/2001 sau ordinul MSF nr.418/2005, şi care au efectuat pregătire atestata de CNPPMFAPSSAM după cum urmeaza:
- farmacie homeopata – 1 modul 3 săptămâni şi respectiv 1 modul 2 săptămâni (in total 5 săptămâni)
Examenul va consta din doua probe:
- o probă scrisă şi o probă practică din tematica pregătirii efectuate.
31) Pentru obtinerea atestatului în INGRIJIRI PALIATIVE
- medici specialişti sau primari confirmati intr-o specialitate clinica precum şi medici de medicină generală cu drept de liberă practică care au efectuat pregătire prin curs a 12 module în centrele universitare Bucureşti ,Brasov şi Tg.
Mures, atestata prin certificat eliberat de CNPPMFAM.
Examenul va consta din doua probe:
- o probă scrisă şi o probă practică din tematica pregătirii efectuate.
32). Pentru obtinerea atestatului în “FERTILIZARE în VITRO”
- medici specialişti sau primari în specialitatea obstetrica-ginecologie care au efectuat pregătire prin cursuri şi stagii practice cu durata de 6 săptămâni în doua module, pregătire atestata prin certificat eliberat de CNPPMFAM.
Examenul va consta din doua probe pe baza tematicii prevazute în programele de curs şi stagiu practic: probă teoretică scrisă şi probă practică.  
33). Pentru obtinerea atestatului în MEDICINÃ MATERNO-FETALA
- medici specialişti sau primari în specialitatea obstetrica-ginecologie care au efectuat pregătire prin cursuri şi stagii practice cu durata de 6 luni, pregătire atestata prin certificat eliberat de CNPPMFAM.
Examenul va consta din doua probe pe baza tematicii prevazute în programele de curs şi stagiu practic: probă teoretică scrisă şi probă practică.
34). Pentru obtinerea atestatului în Parodontologie
- medici dentisti, care au efectuat pregătire prin cursuri şi stagii practice cu durata de 7 luni, pregătire atestata prin certificat eliberat de CNPPMFAM.
Examenul va consta din doua probe pe baza tematicii prevazute în programele de curs şi stagiu practic: probă teoretică scrisă şi probă practică.
35). Pentru obtinerea atestatului în Pedodontie
- medici dentisti, care au efectuat pregătire prin cursuri şi stagii practice cu durata de 6 luni, pregătire atestata prin certificat eliberat de CNPPMFAM.
Examenul va consta din doua probe pe baza tematicii prevazute în programele de curs şi stagiu practic: probă teoretică scrisă şi probă practică.
36) Pentru obtinerea unor atestate pentru care sunt necesare echivalari sau aprobări date de Ministerul Sănătăţii:
-medicii specialişti sau primari care au efectuat pregătirea prin cursuri organizate de UMF-uri sau prin cursuri şi stagii practice aprobăte de MS sau cursuri şi stagii efectuate în strainatate, cu durata prevazuta de ordinul MS nr. 923/2001. Dosarele avizate de unul dintre conducatorii de program prevazuti de ordinul MS 418/2005, se vor depune la Ministerul Sănătăţii pentru obtinerea aprobării de prezentare la examen.
Examenele vor consta din doua probe: - o probă scrisă şi o probă practică din tematica pregătirii efectuate.
Tematicile după care se va sustine examenul, care au fost publicate în Viaţa Medicală, pot fi accesate pe site-ul nostru www.perfmed.ro

DOSARELE DE EXAMEN PENTRU TOATE CATEGORIILE DE ATESTATE vor cuprinde:
- cerere de înscriere în care se va preciza denumirea atestatului precum şi centrul universitar în care doreste sa sustina examenul, conform pregătirii efectuate (se va mentiona data şi locul nasterii – necesare eliberarii certificatului);
- xerocopie după diploma de medic/farmacist;
- autorizatie de liberă practică medicala în termen – xerocopie;
- certificate sau adeverinte din care să rezulte absolvirea cursurilor de pregătire, eliberate de autoritatile competente, conform celor prevazute pentru fiecare atestat (copii xerox)
- adeverinţe sau caracterizări care să ateste efectuarea stagiilor practice şi a numarului de examinari prevăzute pentru fiecare tip de atestat (dacă este cazul):
- pentru atestatele prevazute la pct.36, aprobărea MS pentru

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!