Organizarea şi desfăşurarea examenului pentru obţinerea titlului de medic specialist

on . . Accesări: 4937

dr-ex.jpgMinisterul Sănătăţii  organizează la data de 9 martie 2011 examen pentru obţinerea titlului de medic specialist, medic dentist specialist şi farmacist specialist. La acest examen se pot prezenta: Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii rezidenţi, precum şi cadrele didactice şi de cercetare ştiinţifică medicală, confirmate în rezidenţiat, care la data de 31 martie 2011 încheie stagiul de pregătire (inclusiv audierea cursurilor-conferinţă), conform  curriculelor aprobate pentru fiecare specialitate;
    * Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii rezidenţi, inclusiv cadrele didactice şi de cercetare ştiinţifică medicală, confirmate în rezidenţiat, care  au încheiat  stagiul de pregătire şi nu au susţinut acest examen sau nu l-au promovat în sesiunile anterioare. Prezentarea la examen  se face cu respectarea prevederilor din Ordonanţa Guvernului nr.18/2009: Examenul poate fi susţinut în termen de maximum 5 ani de la data încheierii programului de pregătire.
    * Medicii specialişti sau primari care au efectuat cu aprobarea Ministerului Sănătăţii, pregătire în vederea obţinerii celei de-a doua specialităţi şi care la data de 31 martie  2011,  încheie stagiul de pregătire  în noua specialitate;
    * Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii, care au efectuat specializare prin Ministerul Educaţiei, Cercetării,  Tineretului şi Sportului şi care finalizează acest stagiu până la data de 31 martie 2011*);

În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr.18/2009, la acest examen se pot prezenta  pe baza recomandării coordonatorului de rezidenţiat şi rezidenţii /medicii aflaţi la pregătire în cea de a doua specialitate în regim cu taxă care încheie stagiul de pregătire în perioada 1 aprilie-30 septembrie 2011.  Pentru această categorie de candidaţi, confirmarea ca specialist se va face după îndeplinirea stagiului de pregătire, pe baza adeverinţei eliberate de unitatea  angajatoare  pentru rezidenţi, respectiv a coordonatorului de stagiu pentru cei aflaţi la pregătire în cea de a doua specialitate în regim cu taxă.

Pentru specialitatea anestezie şi terapie intensivă, candidaţii care îndeplinesc  una din condiţiile de mai sus, se pot prezenta în aceasta sesiune pentru obţinerea titlului de specialist. Cei care doresc ca odată cu titlul de specialist  să obtina şi diploma europeana de anestezie ( EDA) se pot prezenta la examenul organizat  în sesiunea din luna octombrie, simultan cu examenul EDA partea I în toată Europa.

Examenul se va desfăşura în centrele universitare medicale care asigură pregătirea pentru toate modulele teoretice şi baremul de manopere, proceduri, tehnici diagnostice şi terapeutice din curriculumul de pregătire, cu excepţia specialităţii medicină de urgenţă pentru care examenul se va desfăşura în centrele universitare Bucureşti şi Târgu Mureş. Pentru susţinerea examenului de specialist candidaţii pot opta doar pentru unul din centrele universitare în care au efectuat pregătirea. Arondarea candidaţilor  pe centre universitare medicale şi componenţa comisiilor  de examen, vor fi stabilite de către Ministerul Sănătăţii, după terminarea înscrierilor. Arondarea va fi comunicată prin afişare pe site-ul www.ms.ro, la data de  24 februarie 2011.

Tematicile după care se vor desfăşura examenele în această sesiune au fost publicate în “Viaţa Medicală” începând cu nr. 10/9 martie 2001, cu excepţia specialităţilor: Chirurgie orală şi maxilo-facială şi chirurgie dento-alveolară – revizuite şi publicate în “Viaţa Medicală” în iulie 2009, endocrinologie publicată în „Viaţa Medicală”  nr.4/25 ian.2002, farmacie clinică şi laborator farmaceutic, revizuite şi  publicate în „Viaţa Medicală” nr.37/14 sept.2007, Radiologie şi imagistică medicală – revizuită şi publicată în “Viaţa Medicală” nr. 45/7 nov.2003 şi ortopedie pediatrică revizuită şi publicată în „Viaţa Medicală” nr.21/27 mai 2005. Pentru specialitatea expertiza medicală a capacităţii de muncă examenul se va desfăşura după tematica aprobata în anul 2009. Medicii rezidenţi confirmaţi în specialitatea otorinolaringologie vor susţine examenul după tematicile publicate în anul 1993.

Examenul de specialist se va desfăşura după  următoarele probe:

a) proba scrisă, cu 10 subiecte formulate din  tematica fiecărei specialitati, cu durată de trei ore (cu excepţia specialităţii medicină de urgenţă);

b) probe clinice/practice-conform tematicilor.

Pentru specialitatea medicina de urgenţă examenul are următoarele probe:

a) proba scrisă;

b) proba clinică orală;

c) proba clinică practică în care să se utilizeze simulatorul

Proba  scrisă  va fi reprezentată de un test grilă cu 250 de întrebări/răspunsuri pe durata a 4 ore.

Proba clinică orală şi cea practică vor fi împarţite în mai multe componente cu respectarea tematicii de specialitate, respectiv medicală, chirurgicală, adulţi, pediatrie etc.

Candidatul se confirmă specialist dacă promovează cu minim nota 7,00 fiecare probă a examenului.

 Vom reveni cu informaţii privind încrierea candidaţilor

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!