Berberis vulgaris - remediu urinar

on . . Accesări: 26239

Al treilea remediu homeopatic din familia Berberidaceelor, Berberis vulgaris (sau dracila), are în comun cu plantele aceleiaşi familii, Caulophylum şi Podophyllum aceeaşi temă – dureri intense, tip junghiuri care iradiază peste tot. Dar în cazul lui Berberis vulgaris, aceste dureri sunt localizate cu preponderenţă la nivelul aparatului urinar (spre deosebire de Podophyllum, cu acţiune predominant rectală şi digestivă şi Caulophyllum
cu acţiune predominant asupra organelor genitale). Există o triadă simptomatică pe care se prescrie Berberis vulgaris ca şi remediu de constituţie:
a) inflamaţii uro-genitale (cu dureri tip colică renală, cu iradiere spre coapse şi organele genitale externe)
b) emoţional – existenţa unei supresii a emoţiilor (ca la Staphysagria), cu o stare interioară de dezgust, depreciere, umilinţă, înstrăinare, vulnerabilitate
c) existenţa unui secret (sunt lucruri despre care nu se vorbeşte) – ca la Thuja şi Carcinosinum
Să vorbim mai mult despre afecţiunile urinare pentru care Berberis este unul dintre cele mai importante remedii:
 - Cistitele la care remediul Berberis este indicat sunt manifestate prin dureri intense la nivelul vezicii urinare, înainte şi după urinare, care apar la mişcare, la nevoia imperioasă de urinare sau dacă persoanei îi vine să urineze şi nu o poate face. Urina este tulbure, cu sediment gălbui, albicios sau roşiatic, tip nisipos sau gelatinos. Berberis vulgaris este indicat atât în cistita acută, cât şi în cistita cronică, cu evoluţie de durată, agravată în preajma menstrei. În cistita cronică, durerile nu sunt atât de intense, există mai mult jenă, sau senzaţie de tensiune la nivelul vezicii urinare, dar poate exista şi senzaţie de arsură sau de durere tăietoare sau înţepătoare, care iradiază la nivelul uretrei. Apare şi disurie, cu imperiozitate micţională, agravată la cea mai mică mişcare. Urinare frecventă, cu nevoie constantă de urinare, uneori chiar violentă şi nesatisfăcută de eliminarea a câteva picături de urină.
Este un remediu de gradul 3 în RADAR pentru pietre vezicale.
- Afecţiunile renale în care este indicat Berberis vulgaris sunt reprezentate de dureri intense, sub formă de junghiuri (până la colică renală), cu iradiere la nivelul vezicii urinare, în coapse, la nivelul testiculelor sau vulvei. Durerea este atât de intensă încât se agravează la stat în poziţie întinsă, la mişcare, la zdruncinături (mers cu maşina), la presiunea, dacă persoana urinează, sau la menstră. Singura ameliorare apare la stat în picioare, fără să se mişte. Poate apare şi o senzaţie de amorţeală la nivelul regiunii rinichilor sau pot apare zgomote tip bolboroseli la acest nivel. De asemenea, poate apare o senzaţie de căldură sau fierbinţeală la nivelul rinichiului.
Este un remediu important în nefrite şi pielonefrite, în litiază renală simplă sau în colică renală prin migrarea unui calcul. De asemenea, este util în insuficienţa renală incipientă, determinată de una dintre afecţiunile mai sus menţionate.
O altă indicaţie interesantă a remediului, la bărbaţi o reprezintă senzaţia de tumefiere la nivelul prostatei, care însoţeşte o afecţiune urinară, cu durere sau presiune la nivelul prostatei.
Foarte frecvent, la persoanele care prezintă acest tip de afectări urinare, există în paralel şi afectări articulare, tip dureri artritice migratoare (ca şi Pulsatilla, Formica rufa, Kali bich, Kali sulph), cu agravare la mişcare şi în perioada menstrei. Berberis vulgaris este un remediu important în gută, unde afectarea articulară şi cea renală reprezintă manifestările principale.
De asemenea, Berberis vulgaris poate fi indicat în lumbago sau durere lombară intensă, ca un junghi, cu iradiere spre abdomen sau sub formă de sciatică, de-a lungul membrului inferior şi către cordonul spermatic. Lateralitatea durerii este frecvent stânga şi se agravează la stat culcat, la stat în şezut şi mai ales la ridicarea din statul în şezut. Durerea se poate însoţi de înţepeneală şi stare generală de prostraţie.
Există multiple alte simptome pentru care poate fi indicat acest remediu. Optim, în homeopatie, fiecare remediu ar trebui indicat pe constituţia sau starea de moment a persoanei. Întrucât timpul necesar anamnezei homeopatice este uneori foarte lung, iar constrângerile practicii zilnice impun petrecerea unei perioade mai scurte cu pacienţii, remediile homeopatice pot fi prescrise cu succes pe stările pacienţilor, în conformitate cu tabloul clinic indicat în cărţile de Materia Medica.
În afară de Berberis vulgaris, din familia Berberidaceelor mai există un remediu homeopatic numit Berberis aquifolium (dracila de apă), care este indicat într-un tablou caracterizat printr-o cefalee intensă, pulsatorie, însoţită de greţuri şi vărsături, asociată cu dureri reumatice la nivelul articulaţiilor mâinilor şi regiunii lombo-sacrate, agravate noaptea şi erupţii tip psoriaziform însoţite de prurit nocturn, ameliorat la spălare cu apă rece. De asemenea, persoana poate prezenta acnee sau erupţii tip herpes sau eczemă uscată, precum şi stomatită aftoasă. Este un remediu puţin utilizat, dar util atunci când este indicat.

 Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!