Angustura vera - un remediu anti-reumatic important

on . . Accesări: 9541

genunchi.jpgDin familia de plante Rutaceae avem un remediu important numit Angustura vera sau Galipea officinalis – o plantă frecvent întâlnită în jungla din Venezuela. Frunzele acestei plante au miros de tabac, iar florile au un miros dulceag leşios. Scoarţa trunchiului are o coajă verzui-gălbuie, uşor de îndepărtat, iar secţiunea transversă prin trunchi arată numeroase celule pline cu cristale de oxalat de calciu, glande uleioase şi grupuri de fibre lemnoasă cu un miros de mosc şi gust amărui.
Scoarţa plantei era cunoscută de mult timp de nativii din America de Sud ca fiind un tonic stimulent. Comercial, ea reprezintă un ingredient pentru un lichior amar. Nativii o mai folosesc să ameţească peştii, la fel cum peruvienii folosesc Cinchona, scoarţa arborelui de chinină.
Remediul a fost testat şi introdus  în terapeutică de Hahenemann. Este prea puţin cunoscut şi utilizat.

Acţiunea principală a remediului are loc asupra muşchilor, articulaţiilor, oaselor lungi şi digestiei, având şi o lateralitate dreaptă marcată.
Simptomele pe care se prescrie remediul sunt:
Simptome mentale:
hipersensibilitate, iritabilitate şi excitabilitate; orice fleac, cea mai mică ofensă determină o stare de nervi, de iritare. Este o mare asemănare cu Nux vomica. Pacientul este mereu nemulţumit şi într-o stare de proastă dispoziţie. Dar este mai degrabă un laş, lipsindu-i încăpăţânarea şi încrederea în sine de la Nux vomica.
entuziasm rapid şi excesiv, se poate aprinde rapid cu privire la diferite proiecte, este foarte creativ în minte, dar îi lipseşte puterea intelectuală să le ducă la aplicare. Îşi imaginează un viitor măreţ, dar nu face nimic să-l pună în practică.
anxietate bruscă, atacuri de frică, noapte, în pat
podul – persoane care au ameţeli atunci când trebuie să treacă un pod peste o apă. Podul simbolizează trecerea de la un mal la celălalt, tranziţia dintre două stări sau două dorinţe aflate în conflict. De multe ori, aceste persoane au nevoie de cafea, ca şi stimulant pentru a putea face faţă conflictului din viaţa lor prezentă. Sunt oameni care imediat ce au obţinut ceea ce au dorit, sunt dezamăgiţi.

Simptome fizice:
tendinţa la obezitate sau suprapondere
stare de oboseală fizică marcată, cu dureri musculare, uneori la nivelul muşchilor maseteri, de parcă ar fi mestecat prea mult
frilozitate, lipsa de căldură vitală
dorinţa intensă de cafea, pentru gustul şi mai ales pentru mirosul de cafea
agravare în aer liber, la uscarea scărilor, la atingere şi presiune, dacă merge prea repede sau la zgâlţâituri
ameliorare la coborârea scărilor, la odihnă sau dacă stă jos pe scaun.
răceala părţilor afectate
amărăciune (a gurii, eructaţii biliare amare), dar şi amărăciune sufletească
    
dureri şi tensiuni musculare, înţepeneli articulare, dureri de parcă ar avea o lovitură la nivel articular, senzaţie de slăbiciune şi înţepeneală la nivelul întregului corp, cu mari dificultăţi la mers
durere tip crampe şi tensiune la nivelul articulaţiilor şi muşchilor, în special la nivelul extensorilor. Agravate dimineaţa la trezire, cu dorinţa constată de a se întinde.
dureri de cap, agravate către seară, cu senzaţii de greţuri şi leşin
transpiraţie a feţei şi frunţii, transpiraţii reci ale picioarelor
senzaţie că inima bate mai repede, că este mărită de volum, însoţită de frică de moarte, ameliorată dacă stă întins pe partea stângă.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!