Apocynum cannabinum - un remediu pentru reducerea edemelor

on . . Accesări: 11245

apocynum_cannabium.jpgCânepa americană, Apocynum cannabinum este o plantă din familia Apocynaceae, care are o activitate farmacologică asemănătoare tonicelor cardiace. Alte plante ale familiei Apocynaceae sunt Digitalis, Rauwolfia, Strophantus şi Oleander. În cantitate ponderală, determină la cei care consumă părţi ale plantei o iritaţie a mucoasei digestive, cu stare de rău şi diaree.
Apocynum cannabium este un remediu homeopatic deosebit utilizat foarte mult în homeopatie pentru reglarea edemelor. Indiferent de localizarea acestora, la extremităţi sau la nivelul toracelui, edemele apar la o constituţie la care există retenţie de apă.
Edemele pot apare în urma unor erupţii supresate, ca urmare a unor afecţiuni cardiace sau renale, după hemoragii, în afecţiuni hepatice sau pot fi edeme de sarcină. Uneori, este un remediu indicat în edemele care însoţesc o amenoree. Rezultate foarte bune se obţin prin folosirea remediului Apocynum CH7 sau CH9, de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, în tratamentul edemelor apărute în sarcină.
Persoana are majoritatea excreţiilor diminuare, nu transpiră deloc sau are transpiraţii foarte reduse cantitativ, în acelaşi timp eliminând şi cantităţi foarte reduse de urină.
În acelaşi timp, poate avea o sete intensă pentru apă rece, dar nu poate să bea apă rece, pentru că-i vine să vomite sau în face rău. Apa rece este vomitată imediat ce se încălzeşte în stomac (diagn. dif.  Phosphorus) sau determină apariţia unor dureri gastrice intense.
Edemele sunt ameliorate dacă apare un episod de diaree.
Persoana este friguroasă şi este agravată de frig. Mulţi homeopaţi consideră remediul Apocynum drept un „Apis rece”, pentru că există multe simptome comune cu remediul Apis (edemele, tumefacţiile etc), dar diferă modalităţile termice (Apis-ul este foarte călduros, iar Apocynum este foarte friguros).
Este un remediu mic cu o indicaţie punctuală şi clară, dar foarte util în situaţiile indicate.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!