O combinţie nouă eficientă împotriva MRSA

on . . Accesări: 5544

Ertapenem, un nou carbapenem, în combinaţie cu linezolid, un antibiotic din clasa oxazolidinon, exercită un efect sinergic împotriva stafilococilor meticilino-rezistenţi (methicillin-resistant Staphylococcus aureus - MRSA), sună concluzia unui articol apărut în luna curentă în Antimicrobial Agents and Chemotherapy. Se ştia că linezolid şi imipenem au efect sinergic împotriva MRSA, şi că ertapenem este eficient în special împotriva infecţiilor cu germeni gram- pozitivi.
 Dr. Cedric Jacqueline şi colegii săi de la UER de Medecine (Nantes, France) au testat activitatea combinaţiei ertapenem-linesolid împotriva MRSA in vitro şi la un model de iepure al endocarditei bacteriene.
 Cercetătorii au identificat sinergism la concentraţii subinhibitorii de ertapenem şi concentraţii de linezolid cu 2-8 ori mai mari decât concentraţia minimă inihbitorie (MIC) pentru două subtipuri de MRSA şi chiar în doze mai mici pentru un al treilea subtip de MRSA.
În mod similar, combinaţia linezolid – ertapenem a redus semnificativ concentraţia bacteriană în vegetaţiile de la modelul endocarditei de iepure, în timp ce linesolid singur a redus foarte puţin aceste concentraţii, iar evoluţia cu ertapenem singur nu era mai bun decât evoluţia fără tratament.
 ”Confirmând rezultatele cercetărilor in vitro, combinaţia linezolid plus ertapenem a arătat o activitate bactericidă sinergică înaltă in vivo împotriva trei subtipuri de MRSA după 4 zile de tratament”, au explicat autorii.
”Această combinaţie poate să ajute în deschiderea unor noi căi terapeutice în cazul infecţiilor grave cu bacterii gram-pozitive, reprezentând în acelaşi timp şi o opţiune pentru terapia antimicrobiană parenterală în ambulator”, au adăugat cercetătorii. (Reuters Health)
 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!