Dializa hepatică -o metodă eficientă de tratament

on . . Accesări: 10307

Dializa hepatică reprezintă o metodă eficientă de tratament al bolnavilor cu insuficienţă hepatică, aflaţi în aşteptarea transplantului hepatic sau în posttransplant hepatic, precum şi al celor cu insuficienţă hepatică acută cauzată de intoxicaţii cu ciuperci sau cu medicamente.În cadrul Centrului de Medicină Internă-Necrologie din Institutul Clinic Fundeni s-a efectuat pentru prima dată procedura de  dializă hepatică MARS în ianuarie 2002, la o pacientă în vârstă de 7 ani, cu reject cronic al grefei hepatice, ajunsă în stadiul de insuficienţă hepatică şi la care procedura de epurare hepatică MARS i-a asigurat supravieţuirea până la momentul transplantului, a explicat prof.dr. Mihai Voiculescu, şeful centrului. El a menţionat că, din ianuarie 2002 şi până în prezent, în cadrul centrului s-au efectuat, cu rezultate favorabile, 35 de proceduri de dializă MARS la 16 pacienţi - adulţi şi copii - cu insuficienţă hepatică acută, boli hepatice cronice decompensate şi pacienţi cu insuficienţă hepatică survenită pe grefa hepatică. El a precizat că rata de supravieţuire este de 60%.
 Dializa hepatică este o procedură prin care se preia temporar funcţia de detoxifiere a ficatului. Prof.dr. Mihai Voiculescu a amintit că, în urmă cu doi ani, a fost adusă, la Centrul de Medicină, o fată de 18 ani care necesita dializă hepatică, după ce luase mai multe pastile de paracetamol în scop de suicid. Supusă unei dialize clasice, ea fost salvată în cele din urmă. La centru, a fost adus şi un copil în vârstă de trei ani, salvat tot prin dializă.
 ªeful Centrului de la Fundeni a menţionat că există aparate pentru insuficienţe hepatice acute cauzate de intoxicaţii cu ciuperci la Iaşi şi la Cluj, la Craiova, Constanţa şi Bucureşti. Lipsa însă a consumabilelor face ca aparatura respectivă să nu poată fi utilizată. Costul unei şedinţe de dializă hepatică este între 1.200 şi 1.800 de euro. Sunt necesare două-trei şedinţe pentru depăşirea fazei acute. În toate ţările este utilizată această metodă, banii fiind rambursaţi de casa de asigurări, a explicat prof.dr. Voiculescu. El a adus în discuţie situaţia din România, unde rambursarea nu este făcută de casa de asigurări pentru că nu există un program aşa cum există la dializa renală clasică.
 Pentru efectuarea a 50 de proceduri pe an pentru 15 bolnavi ar fi necesară suma 50 de miliarde de lei, România fiind singura ţară europeană în care nu se rambursează costurile pentru dializa hepatică, a spus prof.dr. Voiculescu. El a adăugat că s-au făcut demersuri la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, însă aceasta a transferat responsabilitatea către Ministerul Sănătăţii, care încă nu s-a pronunţat în legătură cu discutarea unui program pentru dializa hepatică.
 Centrul de Medicină Internă-Necrologie din Institutul Clinic Fundeni dispune de patru specialişti care şi-au făcut pregătirea în străinătate pe cont propriu. Prof.dr. Mihai Voiculescu a atras atenţia asupra faptului că medicul tânăr nu trebuie să-şi creeze reflexul de a nu mai trata bolnavii dacă nu au consumabile şi dacă banii nu sunt rambursaţi. (Rompres)

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!