Un nou vaccin împotriva cancerului de col uterin

on . . Accesări: 3963

Compania GlaxoSmithKline (GSK) a lansat săptâmâna trecută vaccinul Cervarix împotriva cancerului de col uterin. Acest vaccin a fost lansat în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi este indicat pentru prevenţia leziunilor cervicale precanceroase de grad înalt (neoplazie cervicală intraepiteliană de grad II şi III) şi a cancerului de col uterin determinat de Papillomavirus Uman (HPV), tipurile 16 şi 18. Indicaţia se bazează pe datele clinice generate la fete şi femei cu vârste cuprinse între 10 şi 25 de ani.
 Potrivit studiilor de specialitate, cancerul de col uterin este a doua cauză de deces la femei. Anual, în întreaga lume se înregistrează peste 270.000 de decese ca urmare a acestei forme de cancer. Boala apare când infecţia cu HPV devine persistentă şi progresează spre cancer. Până la 80 la sută dintre femeile active sexual se vor infecta cu HPV cândva în cursul vieţii, riscul persistenţei infecţiei crescând cu vârsta. Până în prezent au fost identificate aproximativ 100 de tipuri de HPV. Dintre acestea, aproximativ 15 tipuri virale sunt considerate a cauza cancerul de col uterin. În Europa, tipurile 16 şi 18 sunt responsabile de aproximativ 71,5 la sută din cancerele de col uterin.
 Vicepreşedintele Societăţii de Ginecologie şi Obstetrică din România, prof. dr. Gabriel Bănceanu, a subliniat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că acest tip de cancer se situează pe primul loc în România. El a mai menţionat că anual mor din cauza acestei forme de cancer 2.000 de femei şi apar 3.500-4.000 de cazuri noi, cărora li se adaugă cele 35.000 de cazuri aflate în evidenţe în ţara noastră. Prof. dr. Gabriel Bănceanu a precizat că această formă de afecţiune se poate determina din timp pentru că poate fi uşor vizualizată şi explorată printr-un examen care ar trebui făcut de toate femeile, examenul Papanicolau. Vârsta de apariţie a acestei forme de cancer a scăzut foarte mult la grupa de vârstă 25-40 de ani, vârful rămânând între 45 şi 55 de ani, iar acest vârf s-a deplasat spre grupa 25-40 de ani cu 20 la sută în ultimii ani. Deşi este o formă explorabilă şi uşor de depistat, totuşi, din cele 3.500 de cazuri anuale, numai 500-600 sunt în stadiul I, restul aflându-se în stadiile II şi III, când tratamentul este mult mai dificil.
 Referindu-se la vaccinul lanst, prof. dr. Gabriel Bănceanu a menţionat că acesta tratează tulpinile 16 şi 18 ale HPV care sunt responsabile de 75-80 la sută din cancerele de col uterin. În ceea ce priveşte vaccinul, acesta a fost conceput pentru prevenţie, a subliniat dr. Mihaela Ionaşcu, director medical la GlaxoSmithKline. În ceea ce priveşte gradul de eficacitate al vaccinului pe leziunile precanceroase, acestea şi-au dovedit beneficiile în studiile făcute până acum, care au durat cinci ani şi jumătate. Vaccinul şi-a dovedit eficacitatea de peste sută la sută.
 "Suntem fericiţi că putem lansa Cervarix, vaccinul GSK pentru prevenţia cancerului de col uterin în România aproape simultan cu celelalte ţări din Uniunea Europeană. Sperăm că în acest fel statisticile sumbre care situau România în topul mortalităţii femeilor din Europa prin acest tip de cancer se vor schimba în bine în anii următori", a declarat vicepreşedinte şi director general al GSK România, David Lechleiter. Datele provenind din studiile clinice care au înrolat aproape 30.000 de femei au demonstrat un profit excelent de eficacitate pentru acest tip de vaccin. S-a reliefat că acest tip de vaccin asigură protecţie sută la sută împotriva leziunilor precanceroase are au legătură cauzală cu HPV tipurile 16 şi 18.
 În ceea ce priveşte vaccinul, acesta este formulat cu un nou sistem adjuvant care este patentat de GSK şi conceput pentru a amplifica răspunsul imun şi al creşterii de durată împotriva tipurilor de virusuri cauzatoare de cancer, a subliniat la rândul său, secretarul Societăţii Române de Ginecologie-Obstetrică, prof. dr. Radu Vlădăreanu. Scopul este acela de a obţine anticorpi care să se formeze imediat după vaccinare, dar care să se menţină mult timp. Studiile au demonstrat că, până acum, aceşti anticorpi s-au menţinut şase ani şi jumătate. În ceea ce priveşte datele publicate, acestea arată că Cervarix induce un răspuns imun mai intens şi mai persistent comparat cu un vaccin antigene, formulat doar cu adjuvantul convenţional hidroxid de aluminiu, a explicat prof. dr. Radu Vlădăreanu.
 Vaccinul este indicat în Uniunea Europeană pentru prevenţia neoplaziei cervicale interepitaliale de grad înalt şi a cancerului de col uterin provocat de HPV, tipurile 16 şi 18 şi poate fi utilizat pentru vaccinarea femeilor cu vârste cuprinse între 10 şi 45 de ani. A fost prima oară când un vaccin împotriva cancerului de col uterin a fost aprobat cu indicaţie explicită pentru femeile cu vârste de peste 26 de ani. În unele studii se spune că poate fi făcut până la 55 de ani, iar în altele, chiar până la peste 70 de ani. Este absolut necesar ca acest vaccin să se administreze în trei serii şi este important să se respecte cele trei doze. O doză costă 450 de lei. Vaccinul nu este încă introdus în programul de vaccinări naţionale, dar Societatea de Ginecologie-Obstetrică a făcut propunerea pentru a fi introdus. Nu este condiţionat de viaţa sexuală, este mai indicat să se facă în perioada de 11-12 ani, întrucât atunci este receptivitatea maximă a organismului, a subliniat prof. dr. Radu Vlădăreanu. Nu are efecte secundare şi nu necesită neapărat o tipizare a infecţiei, întrucât, a subliniat la rândul său prof. dr. Gabriel Bănceanu, numai 1 la sută dintre femei sunt infectate cu ambele tulpini de HPV 16 şi 18. Nu este recomandat în timpul sarcinii şi nici când persoana are febră. / Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!