O nouă terapie pentru pacienţii infectaţi cu virusul HIV

on . . Accesări: 2836

Compania Pfizer Inc. a anunţat autorizarea produsului Celsentri® (maraviroc) de către Comisia Europeană (CE), ceea ce face ca pacienţii din spaţiul UE infectaţi cu virusul HIV şi aflaţi sub tratament să poată beneficia curând de tratamentul cu primul antagonist al receptorilor CCR5 ce blochează pătrunderea celulelor virusului HIV. Medicamentul este primul produs al unei noi clase de medicamente orale adresate tratamentului pacienţilor infectaţi cu virusul HIV (antagoniştii receptorilor CCR5), el blocând accesul viral în celule. În loc să acţioneze împotriva virusului HIV în interiorul globulelor albe, maraviroc împiedică pătrunderea virusului în leucocite prin blocarea căii de acces predominante, co-receptorul CCR-5.
 Autorizarea maraviroc de către Comisia Europeană are la bază datele obţinute după 48 de săptămâni de două studii clinice MOTIVATE , studii dublu-orb, cu control placebo, aflate în plină desfăşurare. Datele din studiile MOTIVATE arată că medicamentul în asociere cu terapie optimizată (TO) a determinat o reducere substanţial mai mare a încărcăturii virale în comparaţie cu pacienţii care au primit doar TO. Un număr mai mare decât dublul pacienţilor trataţi cu maraviroc plus terapie optimizată au atins un nivel de încărcătură virală nedetectabilă la 48 de săptămâni, în comparaţie cu pacienţii care au primit doar TO.
 În ce priveşte reacţiile adverse- diaree, greaţă şi migrene- ele au fost similare la pacienţii care au primit tratament cu maraviroc plus TO în comparaţie cu pacienţii trataţi doar cu TO. Pacienţii din grupul tratat cu maraviroc şi TO au avut un procent de întrerupere a tratamentului (3.8%) similar cu cei din grupul tratat doar cu TO (3.8%). In decembrie 2006, Pfizer a anunţat iniţierea unui program de acces multi-naţional, un studiu clinic prin care maraviroc devine accesibil pacienţilor cu opţiuni de tratament limitate sau lipsiţi de tratament ca urmare a dezvoltării rezistenţei sau a intoleranţei la clasele medicamentoase existente. Programul este deschis pentru înrolarea pacienţilor (inclusiv în Romania) cu ţinta de a înrola pacienţi din peste 30 de ţări. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!