S-a aprobat vaccinul împotriva pandemiei de gripă.

on . . Accesări: 2946

Producătorul elveţian de medicamente-Novartis-a câştigat aprobarea uniunii europene pentru vaccinul său experimental pentru pandemie gripală, Focetria,-afirmă reprezentanţii companiei. Consimţămândul UE înseamnă de fapt că vaccinul poate fi produs împotriva anumitor tulpini ale virusului gripal-posibil şi împotriva virusului gripei aviare H5N1-în eventualitatea în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii(OMS) declară pandemie de gripă. Faptul că vaccinul trebuie adaptat unei anumite tulpini înseamnă că acesta nu este potrivit pentru a fi stocat. În cazul în care OMS declară pandemia, firma Novartis trebui să supună spre aprobare varianta revizuită a solicitării, cea care corespunde tulpinii virale identificate.
 Avizul UE era aşteptat în urma avizului de la Londra a Agenţiei Europene a Medicamentului care a recomandat utilizarea Focetria în cazul unei eventuale pandemii de gripă, pandemie care ar putea fi determinată inclusiv de virusul H5N1 al gripei aviare.
 Vaccinul va conţine adjuvantul/aditivul numit MF59, proprietate a firmei Novartis, compus care poate creşte răspunsul sistemului imun al organismului şi permite utilizarea unor cantităţi mai reduse de antigene virale.
 Reprezentanţii companiei susţin că au supus spre aprobarea UE un vaccin pre-pandemic împotriva tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare. ªi acest vaccin conţine compusul MF59 şi se bazează pe aceeaşi tehnologie ca şi Focetria. Se intenţionează utilizarea acestui vaccin înainte declarării oricărei pandemii.
 Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat de asemenea spre aprobare produsul Daronrix al firmei GlaxoSmithKline, un model similar cu vaccinul Focetria.
 Companiile farmaceutice, inclusiv Novartis şi Glaxo, lucrează pe vaccinuri de generaţia a doua împotriva tulpinii H5N1 a gripei aviare, vaccinuri ce ar putea fi utilizate pentru campania de vaccinare înainte declanşării unei pandemii. Experţii se tem de faptul că acest virus ar putea evolua puţin câte puţin până la o formă uşor transmisibilă la oameni şi care ulterior s-ar transmite de la om la om declanşând o pandemie în care milioane dintre noi şi-ar putea pierde viaţa.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!