Imiquimod este eficient împotriva hemangioamelor superficiale ale bebeluşilor

on . . Accesări: 4706

Crema imiquimod 5% s-a dovedit a fi eficient în accelerarea involuţiei hemangioamelor superficiale infantile la unii pacienţi, relatează cercetători canadieni în numărul din ianuarie al revistei Journal of the American Academy of Dermatology. Dr. Nhung T. C. Ho a declarat pentru Reuters Health, că acest „tratament topic simplu şi sigur, dacă este administrat suficient de precoce pentru a inversa evoluţia inevitabilă a creşterii active, ar putea influenţa abordarea terapeutică a hemangioamelor infantile”.
 Dr. Ho şi colegii lui de la University of Toronto au analizat rezultatele terapeutice obţinute la 16 fetiţe şi 2 băieţi cu vârsta medie de 18 săptămâni care au avut în totalitate 22 de hemangioame, cele mai multe situate pe cap.
 Imiquimod, un nou modulator al răspunsului imun, a fost aplicat iniţial de trei ori pe săptămână la toţi pacienţii, dar ulterior numărul aplicaţiilor a fost crescut la 5/săptămână la 8 dintre copii. Durata tratamentului a fost 7-46 de săptămâni.
 Toate cele 12 hemangioame superficiale au prezentat semne de involuţie şi 4 dintre ele au dispărut complet. Ameliorarea a fost mult mai redusă în cazul celor trei hemangioame profunde şi al celor trei tumori mixte.
 Nu au apărut complicaţii sistemice ale tratamentului, iar reacţiile adverse locale cele mai frecvente au fost iritaţia şi apariţia crustelor.
 În ciuda acestor rezultate încurajatoare, „încă aşteptăm un studiu prospectiv placebo-controlat, care ar viza şi farmacocinetica, pentru a confirma siguranţa şi eficienţa imiquimodului topic la populaţia pediatrică”, a mai adăugat dr. Ho.
 
J Am Acad Dermatol 2007;56:63-68.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!