Un medicament promiţător pentru tratamentul gripei

on . . Accesări: 3378

Un peptid nou, care blochează fixarea virusului gripal la celula gazdă, poate să blocheze infecţia cu acest microorganism, susţine un raport apărut în numărul din decembrie al revistei Journal of Virology. „Sperăm că prin continuarea cercetărilor asupra acestui mecanism de acţiune vom putea dezvolta o nouă abordare a inhibării fixării virale”, a declarat pentru Reuters Health dr. Stacey Schultz-Cherry de la Universitatea din Wisconsin, SUA.
 Dr. Schultz-Cherry şi colegii ei au investigat în condiţii in vivo şi in vitro efectul antiviral al unui nou peptid, denumit entry blocker (EB), un derivat al factorului de creştere al fibroblaştilor.
 EB a reuşit să blocheze atât moartea celulară indusă de virusul gripal cât şi replicarea microorganismului în cultură celulară, fără inducerea unui efect citotoxic semnificativ, relatează autorii studiului.
 Administrarea de EB la şoareci înaintea inoculării virusul influenzei a dus la creşterea supravieţuirii de la 0% la 100%. Tratamentul început mai târziu cu o singură doză de EB a redus semnele clinice ale infecţiei şi a întârziat decesul animalelor de laborator cauzat de virusul gripal.
 Peptidul EB a blocat replicarea microorganismului prin legarea sa la hemaglutinina virusului gripal, prevenind astfel fixarea acestuia la celulei, apare în articol.
 „Deoarece trebuie să facem faţă epidemiilor anuale de gripă şi având în vedere faptul că virusul H5N1 se răspândeşte în continuare, înţelegerea interacţiunii viruşilor cu celulele şi dezvoltarea noilor mijloace pentru a bloca acest prim pas al infecţiei virale au o importanţă majoră pentru sănătatea publică”, au declarat cerecetătorii.
 „Peptidul EB reprezintă un mijloc preţios pentru studierea virusului gripal, a interacţiunilor cu receptorii celulari, precum şi o posibilitate terapeutică.”
 
J Virol 2006;80:11960-11967.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!