500 de presupuse victime ale unui medicament francez pentru diabetici

on . . Accesări: 3437

diabetic-gras.jpgMediator - benfluorex, un medicament pentru diabetici supraponderali interzis în Franţa de un an, este suspectat că ar fi provocat în 33 de ani moartea a 500 de persoane, afirmă Agenţia franceză a produselor pentru sănătate (AFSSAPS). Comercializat de laboratorul francez Servier din 1975 până în noiembrie 2009, Mediator are o componenţă asemănătoare celei a altui produs al Servier care suprima pofta de mîncare, Isomeride, retras din vânzare în Franţa în 1997. Mediator a fost utilizat şi de nediabetici supraponderali.

Aceste date provin de la o estimare a Casei de asigurări în caz de boală. 'Este vorba despre o estimare', a indicat luni seara Fabienne Bartoli, adjuncta directorului general al AFSSAPS. Un prim studiu al CNAM, în noiembrie 2009, evidenţiase gravele riscuri pe care le implică administrarea Mediator-ului. AFSSAPS a cerut atunci întocmirea altui studiu pentru a încerca să estimeze numărul persoanelor care ar fi putut muri în urma tratării cu acest medicament.

AFSSAPS intenţionează să reamintească medicilor recomandările care trebuie urmate în cursul interzicerii medicamentului şi să le întărească, precum şi să incite persoanele care se tratează cu acest medicament să-şi consulte de urgenţă medicul dacă încă nu au făcut-o, a indicat dna Bartoli.

Testele au stabilit că 80% din complicaţiile provocate de Mediator intervin la doi ani după ce pacientul întrerupe tratamentul. Tuturor medicilor care au prescris acest produs li s-a cerut să-şi informeze pacienţii asupra riscurilor.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!