Un nou medicament pentru hiperplazia benignă de prostată

on . . Accesări: 3345

Silodsinul, noul antagonist selectiv al adreno- receptorilor alfa-1, pare să fie mult mai eficient decât tamsulozina în ceea ce priveşte ameliorarea simptomelor asociate cu hiperplazia benignă de prostată (BPH), relatează cercetători japonezi în numărul din noiembrie al revistei BJU International. 
 Dr. Masaki Yoshida de la Universitatea Kumamoto şi colegii săi au menţionat în articolul lor că în studii efectuate pe animale silodsinul a avut rezultate promiţătoare. Pentru continuarea investigaţiilor, ei au condus un trial în care au fost incluşi 457 de pacienţi cu BPH.
 Bolnavii au fost împărţiţi în trei grupuri în mod aleator, primind zilnic 4 mg silodsin, 0,2 mg tamsulozin sau placebo pe o perioadă totală de 12 săptămâni.
 La începutul studiului punctajele obţinute la International Prostate Symptom Score (IPSS) la cele trei grupuri au fost 17,1, 17,0 şi 17,1. La grupul cu silodsin punctajul IPSS a scăzut cu 8,3, faţă de 6,8 (grupul cu tamsulozin) şi 5,3 (placebo).
 La subgrupul pacienţilor care au avut simptome sevre, s-a notat o reducere semnificativă a punctajului IPSS după tratamentul cu silodsin faţă de placebo (12.4 vs. 8.7). Noul medicament a îmbunătăţit în mod semnificativ şi calitatea vieţii bolnavilor.
 Reacţii adverse legate de medicamente au fost relatate de 69,7% a pacienţilor cu silodsin, de 47,45% a subiecţilor care au primit tamsulozin şi o proporţie de 36,4% a pacienţilor din grupul cu placebo. Cea mai frecventă reacţie nedorită în grupul silodsin a fost ejacularea anormală. 22,3% a pacienţilor din acest grup s-au confruntat cu această problemă faţă de o proporţie de 1,6% a bolnavilor trataţi cu tamsulozin. Numai cinci bărbaţi au renunţat la continuarea tratamentului din acest motiv.
 Concluzia finală a cercetătorilor a fost că studiul „suportă utilizarea clinică a silodsinului în tratamentul simptomelor de tract urinar inferior legate de BPH.”
 
BJU Int 2006;98:1019-1024.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!