Studiu privind tolerabilitatea cardiovasculară a unor noi medicamente antireumatismale

on . . Accesări: 3729

Programul MEDAL este primul studiu al afecţiunilor reumatismale care are drept obiectiv evaluarea tolerabilităţii cardiovasculare a tratamentului cu medicamente mai noi, de tipul coxibilor, comparativ cu medicamentele tradiţionale de tipul diclofenacului.  Programul a cuprins trei studii şi anume EDGE I, EDGE II şi MEDAL care au inclus date de la mai mult de 34.000 de pacienţi cu afecţiuni reumatismale, din 46 de ţări.
 Studiul a fost comandat de MERCKSHARP & DOHME (MSD) pentru siguranţa tolerabilităţii noului produs antireumatismal, Etoricoxib. Rezultatele recent comunicate au evidenţiat faptul că nu există diferenţe în ceea ce priveşte evenimentele trombotice vasculare între Etoricoxib, un nou inhibitor COX-2 şi tradiţionalul diclofenac, indiferent de doza de administrare.
 În ceea ce priveşte tolerabilitatea gastrointestinală, studiul a reliefat că aceasta este mai bună în cazul utilizării noului produs, comparativ cu medicamentele tradiţionale de tip diclofenac.
 Evenimentele gastrointestinale pe care le dă tratamentul cu diclofenac sunt importante, fiind vorba de sângerări oculte sau chiar majore la nivelul tubului digestiv superior.
 Eficienţa celor două tipuri de medicamente este asemănătoare în ceea ce priveşte afecţiunile reumatismale indiferent de perioada de administrare.
 Medicamentele amintite sunt utilizate în două dintre cele mai frecvente tipuri de afecţiuni reumatismale şi anume, osteoartrita şi artrita reumatoidă. Osteoartrita este o boală degenerativă în care cartilajul care acoperă capătul osos care se găseşte în articulaţie se deteriorează, cauzând durere şi impotenţă funcţională.
 Artrita reumatoidă este o boală inflamatorie autoimună, caracterizată prin inflamarea articulară ca răspuns la atacul propriului sistem imun, ceea ce o face una dintre cele mai severe şi invalidante forme de artrită.
 Rezultatele studiului sunt valabile şi pentru România, având în vedere că 80% dintre cei cuprinşi în studiu sunt albi.
 Studiul MEDAL este cel mai amplu realizat până acum. Concluziile Food and Drug Administration (FDA) au fost că Etoricoxib se poate pune pe piaţă. Etoricoxibul se găseşte în farmaciile româneşti în trei concentraţii de 60, 90 şi 120 miligrame, compensat. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!