Suplimentare de fonduri pentru medicamente compensate şi gratuite

on . . Accesări: 4782

Ministerul este preocupat de problemele legate de medicamente compensate şi gratuite, a declarat ministrul sănătăţii dl. Eugen Nicolăescu, subliniind că se are în vedere luarea unor măsuri care apoi să fie aplicate, pentru ca sistemul să nu se mai confrunte cu astfel de probleme. Primul-ministru a aprobat un fond suplimentar de 630 miliarde lei vechi pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Este vorba de  fonduri colectate suplimentar şi care capătă destinaţia pentru care au fost strânse, a precizat ministrul.
 Începând cu data de 1 mai 2006, aceste fonduri suplimentare - pentru medicamente compensate şi gratuite - vor fi repartizate fiecărui judeţ. Eugen Nicolăescu a menţionat că s-a constituit un colectiv de lucru alcătuit din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai CNAS, colectiv care va propune criteriile pentru repartizarea sumelor suplimentare obţinute. Aceste criterii trebuie să fie gata într-o săptămână.
 Eugen Nicolăescu a menţionat că este pentru prima dată când se stabilesc astfel de criterii. Potrivit calculelor făcute de CNAS, contribuţia pe asigurat mediu pe lună este 980.000 lei vechi. În judeţele unde au fost foarte multe probleme legate de medicamente, precum judeţul Vaslui, suma medie pe asigurat este de 57 de lei noi, la jumătate aproape decât cea pe ţară. Acelaşi lucru se întâlneşte şi în judeţul Bihor, unde este de 58 lei noi pe asigurat.
 Până la 15 iunie vor fi elaborate câteva acte normative ca de pildă o hotărâre de guvern pentru modificarea Contractului-cadru, astfel încât să se ţină seama de noul pachet legislativ, o alta pentru lista medicamentelor compensate şi gratuite. Alte două ordine comune ale MS şi ale CNAS vor avea în vedere programele naţionale şi înfiinţarea Agenţiei naţionale pentru programele naţionale.
 Tot prin ordin comun al MS şi CNAS, se vor aproba protocoalele terapeutice.Tototdată, se vor stabili şi criteriile de acces la serviciile oferite de asigurările de sănătate până la mijlocul lunii iunie, astfel încât ele să poată fi aplicate de la 1 iulie 2006.
 Eugen Nicolăescu a explicat că semestrul II 2006 va fi un prim experiment pentru reformă, iar datele obţinute vor fi utilizate pentru anul viitor, astfel încât în 2007 să nu mai existe nici un fel de criză în sănătate.(Rompres) 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!