Inhibitorii COX-2 ameliorează leucocitospermia

on . . Accesări: 3113

Potrivit unui grup de cercetători din Austria, terapia cu valdecoxib, un inhibitor selectiv al enzimei COX-2 ajută la reducerea concentraţiei de leucocite şi la creşterea numărului spermatozoizilor în cazul bărbaţilor care prezintă leucocitospemie abacteriană, transmite Reuters Health. În numărul de septembrie al revistei Fertility and Sterility, Dr. Jakob E. Lackner şi colegii săi prezintă rezultatele unui studiu în care au fost incluşi 56 de bărbaţi care s-au prezentat la clinica lor acuzând probleme de fertilitate.
 Leucocitospermia a fost prezentă la 60,7% a probelor biologice, în timp ce o cultură cu bacterii patologice a fost obţinută la 35,7% a pacienţilor. În totalitate 14,3% a cazurilor au întrunit criteriile infecţiei. Toţi parametri serici au fost în limite normale. Nu au fost constatate diferenţe ale concentraţiei de spermatozoizi la probele cu sau fără leucocitospermie sau infecţie bacteriană.
 Pentru că există puţine opţiuni terapeutice pentru cei care suferă de leucocitospermie şi pentru că şansa interferenţei cu răspunsul imun a fost mică, cercetătorii au oferit pentru 12 dintre pacienţii fără infecţie bacteriană posibilitatea unui trial cu valdecoxib. Ei au primit acest medicament o dată pe zi, timp de 2 săptămâni. La acest grup a fost notat o creştere semnificativă a numărului de spermatozoizi şi o scădere semnificativă a numărului de leucocite. În plus, deşi fără atingerea semnificaţiei statistice, s-a constatat şi un efect benefic asupra morfologia şi motilitatea spermatozoizilor.
 Concluzia cercetătorilor este că „tratamentul antiinflamator în sine, în special cu un inhibitor selectiv al enzimei COX-2 poate îmbunătăţi calitatea spermei în cazul leucocitospermiei abacteriene.”

Fertil Steril 2006;86:601-605.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!