Etanercept: un medicament promiţător penrtu cei care suferă de spondilită anchilozantă

on . . Accesări: 5093

Conform unui studiu mic retrospectiv, tratamentul cu etanercept ameliorează simptomele şi semnele clinice ale pacienţilor adulţi care suferă de spondilită anchilozantă (SA) instalată precoce. Pentru a verifica rezultatele unor studii care au găsit o îmbunătăţire „semnificativă şi susţinută” la bolnavii cu SA, Dr. Robert D. Inman de la Toronto Western Hospital din Ontario, Canada şi colegii săi au analizat datele medicale ale 20 de subiecţi incluşi într-un studiu randomizat, placebo-controlat de fază III ca să determine eficacitatea etanerceptului la cei care boala s-a manifestat precoce.
 Măsura primară a eficacităţii a fost reprezentată de proporţia pacienţilor care au atins un răspuns de 20% la Assessments in Ankylosing Spondylitis (ASAS 20%) la 12 săptămâni, relatează articolul apărut în numărul din august al Journal of Rheumatology.
  „O proporţie semnificativ mai mare a pacienţilor care au beneficiat de etanercept a atins un răspuns ASAS 20 chiar la 4 săptămâni decât cei care au primit numai placebo (etanercept: 56%, placebo: 9%; p = 0.025)”, relatează echipa doctorului Dr. Inman. „Această diferenţă a fost menţinută atât la săptămâna a 12.-a cât şi la cea a 24.-a.”
  În totalitate, 8 din cei 11 pacienţi care au primit placebo şi 7 din cei 9 au constatat reacţii adverse, ceea ce este comparabilă cu rata reacţiilor adverse descrisă în populaţia întreagă a trialului. Nu au fost raportate efecte adverse severe.
 „S-a demonstrat recent că SA care apare mai precoce est insoţită de o rată mai mare a dizabilitaţii”, şi că la aceşti pacienţi şi diagnosticul este stabilit mai târziu comparativ cu pacienţii adulţi. De aceea, cu tote că „aceste rezultate nu pot fi considerate definitive”, cercetătorii au ajuns la concluzia că etanerceptul este „demn de atenţie” la aceşti pacienţi.
 
 J Rheumatol 2006;33:1634-1636

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!